Opleidingen en
cursussen

Associate Degree Tuinbouwmanagement (Voltijds)

De Nederlandse tuinbouw floreert als nooit tevoren. We lopen wereldwijd voorop in het ontwikkelen en vermarkten van gewassen. Van prachtige rozen en heesters tot smaakvolle tomaten en aardbeien: ze schieten wortel onder het glas van de meest innovatieve kassen. Even florissant zijn de carrièreperspectieven. Ook jouw ambities vinden vruchtbare grond in de Nederlandse Greenports. Zeker met een extra diploma op zak. Bij Hogeschool Inholland kun je die in twee jaar behalen. Ideaal om het extra stapje te zetten naar een managementfunctie.

De Associate degree Tuinbouwmanagement is een praktijkgerichte opleiding. In twee jaar tijd word je klaargestoomd voor een functie in het middenmanagement. Je volgt hiervoor een voltijdprogramma.

Vier fasen
Elk studiejaar is opgebouwd uit vier perioden van tien weken. In elke periode krijg je een mix van algemene en thematische vakken. De thematische vakken gaan in op de vier fasen waarin je producten in de tuinbouw ontwikkelt:

 • Vraag onderzoeken
  Ga met marktonderzoek na waar de consumenten, bedrijven of de sector en de maatschappij in het algemeen behoefte aan heeft.
 • Product ontwikkelen
  Hoe kun je aansluiten op de actuele vraag in de markt? Ontwikkel of verbeter een ras door bijvoorbeeld onderzoek, genetica en toegepaste biologie. En stel jezelf de vraag: hoe gaan we met dit product geld verdienen?
 • Produceren
  Heb je een nieuw product, zet dan de productie op. Hier doe je een beroep op je teeltkennis en ondernemerschap.
 • Vermarkten
  Hoe bied je het nieuwe product aan aan consumenten en bedrijven? Nu is het tijd voor slimme marketing, ketenkennis, export en logistiek. 

Studievormen

 • Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, zeker in gastcolleges van professionals uit de sector.
 • Theorie komt extra tot leven in projecten met praktijkopdrachten. Vaak zijn het echte projecten rechtstreeks uit het werkveld.
 • Buiten, daar gebeurt het. Je oefent je vaardigheden met practica, trainingen, praktijkopdrachten in groepjes en je gaat op excursie. Het tweede studiejaar staat in het teken van je stage.
 • Je vaardigheden als onderzoeker horen bij je kwaliteiten als toekomstig professional in de tuinbouw. Vooral als je je wilt specialiseren in de ontwikkeling van nieuwe producten.

Locatie
Je volgt je colleges grotendeels op Hogeschool Inholland Delft, onze kleinschalige locatie met meerdere 'groene' opleidingen. Voor een deel studeer je ook op een spiksplinternieuwe locatie: de World Horti Centre. Hier, in het kloppend hart van het Westland, kom je terecht op een inspirerende ontmoetingsplaats voor bedrijven en onderzoekers in de tuinbouwsector. Je kunt er onder deskundige leiding aan de slag in onderzoekskassen en foodlaboratoria.

Contact

Naam
Bedrijfsnaam
E-mailadres
Telefoon
Vraag / opmerking
Algemene voorwaarden
* Verplichte velden