Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

Leercultuur bouwen

Niet stilstaan, maar blijven ontwikkelen

Innoveren, daar zijn we in de glastuinbouw goed in. Techniek, robotisering en digitalisering, geen probleem. Om als bedrijf innovatief te blijven moet je blijven leren. Maar hoe zorg je dat de mensen die in je bedrijf werken meegroeien? Hoe krijg je ze mee in alle veranderingen? Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je een leercultuur creëert in je organisatie.

Wat is een leercultuur?

Een leercultuur is een cultuur die je binnen je organisatie creëert waarbij je leren aanmoedigt en belangrijk vindt. In zo'n omgeving worden werknemers aangemoedigd om vragen te stellen, nieuwe dingen te proberen en van fouten te leren. Met een sterke leercultuur zorg je voor een lerende organisatie. Dit is een organisatie die in staat is zich continue aan te passen aan de veranderingen in de sector.

Wat levert een leercultuur op?

Een leercultuur helpt jouw organisatie om zich aan te passen aan veranderingen en ontwikkelingen in de sector. Werknemers doen kennis en vaardigheden op, waardoor zij op de hoogte zijn van wat er speelt in de omgeving. Daarnaast voelen werknemers zich meer betrokken bij hun werk wanneer ze worden aangemoedigd om te leren en ontwikkelen. Dat zorgt weer voor een positieve werksfeer. Organisaties met een sterke leercultuur kunnen zich sneller aanpassen op veranderingen waardoor je voorloopt op je concurrent. Tot slot kunnen processen verbeterd worden doordat je voortdurend leert.

Stapje voor stapje een lerende organisatie

Een leercultuur ontstaat pas als de hele organisatie meebeweegt. Er zijn vijf onderdelen die samen zorgen voor een lerende organisatie. Ben jij in staat om alle vijf de onderdelen goed in te richten, dan is je bedrijf makkelijker in staat om mee te bewegen met alle veranderingen en ontwikkelingen.

Een leercultuur bouwen klinkt misschien als een hele klus. Toch willen wij het voor jou zo makkelijk mogelijk maken. We nemen je stapje voor stapje mee in de vijf onderdelen.

Omgeving

Dit gaat over hoe jij kennis naar je bedrijf haalt. Doe je bijvoorbeeld kennis op door naar externe bijeenkomsten te gaan over relevante onderwerpen zoals teelt, energie, of digitalisering? Hoe deel je deze verkregen informatie vervolgens in je organisatie? 

Tip: Neem deel aan ons HR-netwerk Glastuinbouw of bekijk actuele bijeenkomsten via bijvoorbeeld Glastuinbouw Nederland.

Organisatie

Dit draait om het duidelijk communiceren van de lange termijn doelstellingen van je bedrijf aan werknemers. Neem hen mee in veranderingen en ontwikkelingen in je organisatie. Het gaat hierbij ook over hoe jij de organisatie hebt ingericht om leren mogelijk te maken. Bied jij bijvoorbeeld opleidingsbudget aan?

Tip: Ontdek wat voor werkgever jij bent met onze binden en boeienscan.

Collega's en leidinggevenden

Hier gaat het over de rol die leidinggevenden hebben om werknemers te laten ontwikkelen. Leidinggevenden zijn er om werknemers te motiveren om te groeien in hun werk en ze te betrekken bij besluitvorming. 

Tip: Bekijk onze praktische workshops die leidinggevenden helpen om werknemers te motiveren en begeleiden.

Medewerkers

Je wilt uiteindelijk wendbare werknemers in je bedrijf. Dit zijn werknemers zich makkelijk kunnen aan passen aan veranderende omstandigheden. Ze nemen initiatief en investeren in hun eigen ontwikkeling. Dit kan worden bereikt door te zorgen voor een prettige werkomgeving en door erkenning en waardering. 

Tip: Laat je werknemer de groene persona test invullen en ontdek hoe zij zich graag ontwikkelen.

Taak

Het gaat hier over het creëren van werkzaamheden en verantwoordelijkheden die uitdagend genoeg zijn voor je werknemer. Dat verschilt per werknemer. Het werk moet niet te stressvol zijn, maar wel uitdagend genoeg om werknemers buiten hun comfortzone te laten groeien. Zo houd jij je werknemers betrokken.

Tip: Rouleer eens in werkzaamheden, zodat iedereen steeds nieuwe taken kan uitvoeren en een gevarieerd werkpakket heeft.

Zet de eerste stap naar een lerende organisatie met ons

Terug naar boven