Leren en ontwikkelen

Brancheopleiding Glastuinbouw

Technologische ontwikkelingen, milieueisen, het nieuwe telen en goed werkgeverschap hebben de nodige impact op het werken in de glastuinbouw. Goed gekwalificeerde medewerkers die meegroeien met deze veranderingen zijn dan ook van groot belang. Om deze ontwikkelingen bij te benen biedt Kasgroeit in samenwerking met Inholland Academy de twee-jarige brancheopleiding Glastuinbouw. 

Let op: Deze opleiding wordt momenteel opnieuw ontwikkeld. We houden je op de hoogte van actuele veranderingen.

Uniek opleidingstraject met persoonlijke leercoach 

De Brancheopleiding Glastuinbouw is geschikt voor de instroom van nieuw talent maar vooral ook voor medewerkers die al jaren actief zijn in de functie van teeltspecialist, teamleider of bedrijfsleider of hiernaar willen doorgroeien. Uniek aan dit ontwikkeltraject is dat deelnemers onderweg begeleid worden door een persoonlijke leercoach. Samen met deze leercoach stemt een deelnemer eigen leerdoelen af en kiest na een algemene module voor de leerroute Teelt of Bedrijfsvoering.   

Leerroutes 

De Brancheopleiding Glastuinbouw bestaat momenteel uit 4 blokken en duurt ongeveer 2 jaar. De opleiding wordt momenteel aangepast. Afhankelijk van de ervaring en kennis van de deelnemer wordt er uit gegaan van ongeveer 6 maanden per blok. Na een algemene module maakt een deelnemer zelf de keuze voor het vervolg van de leerroute: Teelt of Bedrijfsvoering. Tijdens het intakegesprek wordt afhankelijk van de voorkennis bekeken of een deelnemer direct in blok 2 kan instromen. 

Meer weten over de leerroutes?

Whitepaper Leerroute Bedrijfsvoering   Whitepaper Leerroute Teelt 

Het resultaat voor de deelnemer  

Met het volgen van de Brancheopleiding Glastuinbouw heeft een deelnemer:  

 • Zijn/haar vakkennis aanzienlijk verbreed;  
 • Skills als kritisch denken, probleem oplossen, communicatie, samenwerken en creatief denken eigen gemaakt;  
 • De theorie geleerd en kan deze toepassen in de praktijk;  
 • Geleerd om proactief te handelen en kansen te benutten; 
 • Zijn/haar netwerk binnen de tuinbouw vergroot;  
 • Geleerd problemen te analyseren en oplossingsgericht te werken;  
 • Een erkend branchediploma Glastuinbouw Bedrijfsvoering of Teelt op zak.   

Voordelen voor de werkgever  

De brancheopleiding Glastuinbouw is een enorme kans voor jouw werknemer om te ontwikkelen binnen de organisatie. Naast de vele voordelen voor de werknemer heb jij hier als werkgever ook zeker voordelen van:   

De opleiding is gericht op de eigen werkplek. De werknemer gaat aan de slag met problemen en situaties die zich in het dagelijkse werk voordoen. Leren en werken gaan hierdoor vloeiend in elkaar over. Je ziet direct een positief effect op de productiviteit en de bedrijfsprestaties.   

De opleiding is maatwerk. De tijdsbesteding wordt aangepast aan drukke of juist rustige periodes binnen jullie organisatie. Zo is de medewerker beschikbaar op het werk als dat nodig is. Een medewerker die zich mag blijven ontwikkelen is een blije medewerker 😊 

Start en Locatie

De opleiding zal plaatsvinden in het World Horti Center in Naaldwijk. De nieuwe startdatum zal spoedig bekend gemaakt worden. De volgende bijeenkomsten vinden grotendeels online plaats, bij InHolland en een enkele keer bij deelnemers op locatie (mits mogelijk volgens de RIVM-regels).  

Toelatingseisen 

 • Werkzaam in de glastuinbouw; 
 • Functioneert op minimaal MBO-niveau; 
 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring, kan buiten sectoren zijn; 
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal (schriftelijk en mondeling). 

Certificering 

Na afronding van elk blok ontvangt de deelnemer een certificaat van Inholland Academy en Kasgroeit. Na afronding van de gehele opleiding, volgt er een erkende branchediploma Glastuinbouw Bedrijfsvoering of Teelt. 

* Als deelnemer aan de brancheopleiding Glastuinbouw kan je in aanmerking komen voor een Colland-subsidie voor de cursuskosten.   

Aan de subsidie van Colland zijn de volgende voorwaarden verbonden:  

* het bedrijf moet bijdragen aan het Colland-arbeidsmarktfonds  

* de medewerker moet in dienst zijn van een glastuinbouwbedrijf  

Klik hier om je direct aan te melden bij InHolland Academy 

Meer weten? 

Wil jij bekijken of de brancheopleiding Glastuinbouw iets is voor een van jouw medewerkers of voor jezelf? Vul dan het contactformulier in, dan nemen wij contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.   

Meld je aan voor een online adviesgesprek

Wil jij meer weten over de brancheopleiding of heb je een brandende vraag? Onze Opleidingsadviseurs helpen je graag verder. 

Neem contact met ons op!