nieuws

Nieuws

De loopbaan van Jos van Kester

de-loopbaan-van-jos-van-kester
5 november 2015

Als kind wilde hij pastoor worden, maar hij begon als 19 jarige in de tomatenkwekerij bij zijn vader. Nu zeggen zijn collega’s dat hij 34 jaar later alsnog een veredelde pastoor is als leden werver bij LTO Glaskracht Nederland. Al jarenlang is hij het gezicht van LTO. Maar welke keuzes maakte Jos in zijn loopbaan? Hoe zorgt hij dat hij dat hij bij blijft?

 

Na het afronden van de HAVO probeerde Jos een jaar de hogere tuinbouwschool, maar dat was geen succes. Hij ging bij zijn vader in het bedrijf werken, die een tomatenkwekerij had. In 1982 nam hij het bedrijf over en in totaal werkte hij hier 22 jaar lang. Al vele vernieuwingen had hij binnen zijn bedrijf doorgevoerd. En toen er in 2004 een nieuwe verandering aan zat te komen ging hij twijfelen. Hij was op dat moment 40 jaar. Zou hij nog gelukkiger worden als hij nog meer tomaten zou gaan telen? Het antwoord was nee.

 

Hij verkocht zijn bedrijf, dat ging toen nog een stuk makkelijker dan nu. Voordat hij aan een nieuwe baan begon wilde hij inzicht in zijn kwaliteiten en valkuilen. Welke werkzaamheden zouden bij hem passen. Jos: “Ik deed hiervoor een assessment. De ondernemers die ik tegenwoordig spreek die willen stoppen raadt ik dit nog steeds aan. Het is fijn als je aan de hand van een test en een coach bepaalde keuzes kunt maken. Dit heb ik op mijn 25ste wel gemist. Als ik die mogelijkheid toen had gehad was ik misschien eerder als tuinder gestopt”.

 

Jos: “Uit het assessment kwam dat mijn kwaliteit ligt in het maken van contact en het onderhouden daarvan. Banen zoals verkoper, buitendienstmedewerker sluiten hierbij aan. Ik ging aan de slag bij een plantenkweker als verkoper. Na een paar jaren werd ik door LTO gevraagd voor de functie van relatiebeheerder’’.

 

‘’Ik heb nooit moeite gehad om nieuw werk te vinden. Maar daar heb ik wel zelf voor gezorgd. Door mezelf te blijven ontwikkelen. Om kans te blijven maken op een baan is het belangrijk om bij te blijven. Ik wil elk jaar iets bijleren. Dat deed ik als tuinder, ik ben begonnen met een EVTO cursus. Maar nu nog steeds. Ik heb een cursus Office gedaan en heb net een verkooptraining bij Kenneth Smith gevolgd”.

 

Wil je ook bij blijven? En aan de slag met jouw loopbaanontwikkeling? Of wil je een training volgen?

 

Bezoek ons Loopbaancafé.