Nieuws

4 tips voor het schrijven van een motivatie

14 december 2021

Je hebt DE vacature gevonden die helemaal bij je past. Tijd om je motivatie brief te schrijven. Maar hoe doe je dat? Romy heeft 4 tips voor je op een rij gezet. Zo schrijf jij een goede motivatie en word je misschien wel uitgenodigd voor een gesprek! 

Tip 1: Lees je in het bedrijf 

Je weet dat je de functie interessant vindt. Maar waarom wil je juist bij dit bedrijf werken? Een goede voorbereiding is het halve werk: doe onderzoek naar het bedrijf. Wat spreekt je nou eigenlijk aan bij dit bedrijf? Zijn het de producten waar zij mee werken? Hun manier van werken? Hoe zij aangeven met personeel om te gaan? Je laat hierdoor zien dat je je serieus hebt ingelezen en het geeft bovendien informatie over wat jij belangrijk vindt.  

Tip 2: Geef voorbeelden 

Het geven van voorbeelden spreekt tot de verbeelding en de lezer zal hierdoor een beter beeld van je krijgen. Wat voor voorbeelden? Denk aan je eigenschappen die aansluiten op de functie of werkzaamheden vanuit je vorige functie. Let op, maak geen kopie van je cv. Val dus niet in herhaling maar omschrijf zaken die niet in je cv terug te vinden zijn.  

Tip 3: Laat jezelf zien  

Laat een stukje van jezelf zien. Wie ben jij eigenlijk en wat vind jij belangrijk? Wat vind jij prettig bij een organisatie? Wat wil je bereiken of leren? Deze informatie laat zien wie jij als persoon bent buiten de werkervaring die je hebt.  

Tip 4: Maak je brief niet te lang 

Een uitgebreide motivatie kan professioneel doen lijken maar pas op dat je niet alles in deze brief wilt vertellen. De brief is nota bene een eerste stap om de lezer nieuwsgierig te maken. De kunst is om de informatie compact te houden én een goede eerste indruk achter te laten zodat er een vervolg komt.  

Een motivatiebrief kan doorslaggevend zijn, ook als je ervaring niet helemaal aansluit op de functie. Grijp hier dus je kans mee!  

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met Romy Perizonius