Duurzame inzetbaarheid

Word een (nog) betere werkgever!

Als werkgever weet je dat het belangrijk is dat je werknemers zich blijven ontwikkelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je zelf een betere werkgever wordt? Kasgroeit helpt je beter te worden in het aantrekken van nieuw talent en een goede werkgever te zijn die het beste in zijn werknemers naar boven haalt. 

De reis van de werknemer

Om een echt goede werkgever te zijn, moet de hele route die een werknemer doorloopt goed zijn ingericht. Elke stap op de route verdient veel aandacht: vanaf de eerste indruk van jouw bedrijf, het aantrekken van talent, de inwerkperiode tot de leercultuur op de werkvloer en zelfs tot het uit dienst treden van het personeel. Duurzame inzetbaarheid is ook een belangrijk thema op deze route. Het selecteren, belonen, beoordelen, het opleiden van je personeel en het creeeren van leercultuur zijn allemaal thema's waarmee we je graag verder helpen in deze sector. We hebben de route van de werknemer voor je ingedeeld op instroom, onboardingleren & ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid. Je kunt deze stappen uitwerken in een Strategisch Personeelsplan

We hebben alle stappen die je doorloopt in de reis van de werknemer hieronder voor je uitgewerkt, zodat je gebruik kunt maken van de informatie die voor jou relevant is. Daarnaast kun je ook bij ons terecht voor hulp en ondersteuning bij elk van deze stappen.  

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid gaat over het inzetbaar blijven van jouw werknemers. Niet onbelangrijk voor een toekomstbestendige glastuinbouw. Voor een werknemer betekent duurzame inzetbaarheid de mogelijkheid om zich aan te passen aan de veranderingen in de werkomgeving. Inzetbaarheid wordt gezien als een middel voor werknemers voor werkzekerheid. In de huidige maatschappij is een loopbaan meer dan alleen een baan, positie of rol. Het is een ontwikkelingsproces van vooruitgang, waarvoor zowel de werknemers als de werkgever verantwoordelijk zijn. 

Werken aan inzetbaarheid

Door de steeds sneller gaande veranderingen zoals robotisering kunnen werkgevers tegenwoordig geen baanzekerheid meer bieden, de werknemer is nu zelf verantwoordelijk voor zijn carrière. In de beleving van werknemers is dit een scheve verdeling van de verantwoordelijkheid wat kan leiden tot gebrek aan loyaliteit. In een ‘nieuw psychologische contract’ wordt de loyaliteit in ruil voor baanzekerheid vervangen door eigen verantwoordelijkheid in ruil voor investeringen in ‘employability’ zoals opleiden en ontwikkeling, job-rotatie, loopbaancoaching en het aanpassen van de taken. 

Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid, werkgevers faciliteren en stimuleren, werknemers nemen de regie in eigen handen om aan de slag te gaan met hun eigen loopbaan. Daarom biedt Kasgroeit ook de loopbaanvoucher aan. Met als doel de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Kasgroeit faciliteert zowel werkgevers als werknemers. 

Werken aan gezondheid, vitaliteit, ontwikkeling en motivatie 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn werknemers vitaal en met plezier hun werk kunnen blijven doen? Regelmatig nieuwe dingen leren? En nieuwe vaardigheden opdoen? Je richten op de inzetbaarheid van je werknemers is belangrijker dan ooit. Kasgroeit en Stigas zijn er om je hierbij te ondersteunen.

Werknemers zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Hoe houden we onze oudere werknemers fit en vitaal aan het werk? En hoe zorgen we er daarnaast voor dat onze werknemers nieuwe kennis en vaardigheden opdoen om bij te blijven? Ben je benieuwd hoe het met  de inzetbaarheid van jouw werknemers is gesteld? De adviseurs van Kasgroeit en Stigas kunnen je op weg helpen. Als sectororganisaties werken Kasgroeit en Stigas nauw samen om vraagstukken binnen de glastuinbouw aan te pakken. Ieder vanuit zijn eigen expertise. 

De ‘Kas van werkvermogen’ 

Het dek van de kas is het werkvermogen en steunt op vier verdiepingen. Het dek ligt pas stevig op de kas als alle verdiepingen in orde zijn. Een goed werkvermogen krijg je wanneer de eerste drie verdiepingen - die staan voor wat de werknemer kan en wil - in evenwicht zijn met de vierde verdieping –die aangeeft wat de organisatie verlangt. Is een van de verdiepingen niet zoals het moet zijn, dan vermindert dit het werkvermogen. 

Kas van werkvermogen

De basis is de gezondheid van je medewerkers. Daarbovenop komen zijn competenties: heeft hij de juiste mix van kennis en vaardigheden? Op laag drie gaat het om drijfveren: wat motiveert jouw medewerker? Bovenin staat het werk zelf: de werklast, de taakverdeling en hoe je je bedrijf leidt. 

Hieronder staan per verdieping van de Kas van werkvermogen de onderwerpen waarmee Kasgroeit en Stigas je kunnen helpen. Mocht je vragen hebben of meer informatie willen neem dan vooral contact met ons op.