nieuws

Nieuws

Zonder groene vingers kom je er niet in?

zonder-groene-vingers-kom-je-er-niet-in
11 oktober 2018

Zonder groene vingers hoef je niet te solliciteren, overwerk is eerder regel dan uitzondering en je werkt vooral tussen Niet Nederlandstaligen. Dit zijn een aantal van de vooroordelen die leven als het gaat om werken in de glastuinbouw. Op 9 oktober tijdens Today’s Talent, een event vanuit de Dutch Agri Food Week, werden deze vooroordelen over de glastuinbouw op tafel gegooid. Niet alleen vooroordelen van werkzoekenden maar ook vooroordelen die er zijn vanuit werkgevers kwamen aan bod. ‘Mensen die nu nog staan ingeschreven bij het UWV, omdat ze niet willen werken’, is er daar één van.

Tijdens Today’s Talent werden 10 werkgevers in contact gebracht met 10 werkzoekenden die momenteel nog een uitkering ontvangen van het UWV. Jos Klop, Adviseur Arbeidsmarkt van Kasgroeit: “Een mooie kans voor bedrijven in de glastuinbouw om zichzelf hier te laten zien als werkgever. Het komt op de bedrijven aan om mensen te overtuigen om bij hun bedrijf te komen werken.”

Jos was aangenaam verrast over het niveau van de werkzoekenden. Daar heeft Werkgeversservicepunt Noord Limburg echt tijd aan besteed. “In deze arbeidsmarkt moet je verder kijken dan je neus lang is en meer doen om aan goede mensen te komen. Anders ga je het gevecht op de arbeidsmarkt niet winnen.”

In zijn dagelijkse werk komt Jos nog steeds voorbeelden tegen van mensen met een uitkering die hij met succes aan een baan helpt in de glastuinbouw. “Dat is waarom Kasgroeit bestaat, om de sector te ondersteunen bij het vinden van nieuwe instroom”. Zijn collega Mara Juckers was vandaag aanwezig bij het event Tomorrow’s Talent en heeft daar aan 80 studenten laten zien welke verschillende functies er zijn, wat voor soort stage-opdrachten en hoe innovatief deze sector is.

 

Hans Jacobs van Gipmans Planten: “Ik geloof wel in dit soort initiatieven. Bij Gipmans doen we steeds meer om aan nieuwe werknemers te komen. We zijn goed op weg met employer branding en geloven in dit soort samenwerkingsverbanden met het UWV en het werkgeversservicepunt.Wat ik jammer vond aan de pilot Today’s Talent is dat er te weinig tijd was voor discussie over de vooroordelen” Gipmans Planten heeft al een keer speeddates gedaan met werkzoekenden en leidt regelmatig coaches van het UWV rond om ze kennis te laten maken met de glastuinbouw. “Ook zijn we ervan overtuigd dat als we onze werknemers goed behandelen ze ambassadeurs worden van ons bedrijf. En via deze ambassadeurs komen we ook weer aan nieuwe mensen.” Dat heet referral-recruitment.

Jos Klop: “De glastuinbouw is goed op weg maar heeft nog veel te winnen in het neerzetten van een positief imago en goed werkgeverschap.”

Kasgroeit kan daarin ondernemers en HR adviseurs ondersteunen. Nieuwsgierig hoe? Neem contact op met een van de adviseurs van Kasgroeit.

Today’s Talent was een pilot vanuit een samenwerking met de Provincie Limburg, Werkgevers Servicepunt Noord-Limburg, LLTB en Kasgroeit. Op korte termijn wordt er vervolg aan gegeven om  door te pakken op de vooroordelen en mogelijke oplossingen.

Dit artikel is geschreven voor Tuinbouwcommunicatie, voor Goedemorgen Sierteelt en Goedemorgen Groente.