nieuws

Nieuws

Wie ben ik?

wie-ben-ik
15 april 2015

Tijdens de praktijkdag “Excelleren in leiderschap” 3 maart  heb ik de workshop “Wie ben ik?” verzorgd. De deelnemers van de workshop hebben een vragenlijst ingevuld om te onderzoeken wat hun rol binnen een team is en hoe dit zich vertaald naar de wijze waarop zij leidinggeven. De vragenlijst was gebaseerd op de theorie van Belbin.

 

Theorie van Belbin
Belbin gaat ervan uit dat mensen binnen een team functioneren vanuit verschillende rollen. Een team zou samengesteld moeten zijn uit mensen met verschillende rollen. De gedachte van Belbin is dat je dan tot optimaal resultaat kunt komen. In totaal zijn er 9 teamrollen. De meeste mensen hebben 2 of 3 voorkeursrollen.

 

Voorbeeld
Een voorbeeld van een rol is “De bedrijfsman”. De bedrijfsman is als leidinggevende sterk in het concreet maken van  plannen en strategieën. Hij ziet wat haalbaar is en wat niet. De bedrijfsman is vasthoudend en zorgt ervoor dat projecten afkomen. De bedrijfsman is niet zo flexibel en wil graag snel aan de slag ook als de gewenste doelen en uitkomsten nog niet geheel duidelijk zijn.

 


Zelf heb ik ervaren dat door inzicht te hebben in de rollen van mijn collega’s ik beter begrijp wat zijn of haar manier van werken is en hoe ik hiermee kan omgaan.

 

Wil je hier meer over weten de Theorie van Belbin kom dan naar de praktijkdag “Excelleren in leiderschap” 21 april in Horst en geef je op voor de workshop “Wie ben ik?”.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jolanda Rosloot