nieuws

Nieuws

Wellant college: samenwerking tussen school en bedrijfsleven

wellant-college-samenwerking-tussen-school-en-bedrijfsleven
27 februari 2018

Van 19 tot 23 februari organiseerde het Wellant college de projectweek “Future Investment”. Een week lang werd er door leerlingen van het mbo niveau 2 en 3 gewerkt aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven. De leerlingen konden workshops, gastlessen en excursies bijwonen, om kennis op te doen die ze bij de opdracht konden gebruiken. De leerlingen waren enthousiast: “Zo’n projectweek is veel leuker dan gewoon school. Je weet nu waar je het voor doet!”

 

Er zaten leuke praktijkvragen tussen zoals:

  • Onderzoek voor ons of het installeren van zonnepanelen rendabel is of niet?
  • Onderzoek voor het bedrijf of er mogelijkheden zijn om aan de eisen van het MPS-keurmerk te voldoen?
  • Ontwikkel het principe van ‘verse tulpen via de brievenbus’.

 

De leerlingen kwamen met interessante oplossingen. De leerlingen kregen de mogelijkheid deze oplossingen te presteren tijdens het Go-café van het Groen onderwijscentrum op donderdag 22 februari 2018. Hierbij waren de opdrachtgevers (toekomstige werkgevers) aanwezig.

 

Peter (docent): “Ik ben supertrots op de leerlingen. Ze hebben met veel enthousiasme aan de opdracht gewerkt. Graag zou ik de projectweek willen uitbreiden. Door er bijvoorbeeld geen projectweek van te maken maar een projectmaand. Dan is het mogelijk om met meer uitgebreide vragen aan de slag te gaan en kan je het bedrijfsleven er nog meer bij betrekken. Er is dan meer interactie mogelijk met de opdrachtgever en eventueel zijn medewerkers. De leerlingen krijgen dan ook meer gelegenheid om feedback vanuit het bedrijfsleven te ontvangen”.

 

Deze manier van onderzoekend leren is van belang om ‘toekomstgerichte vaardigheden’ te ontwikkelen. Er komen steeds sneller nieuwe uitdagingen op ons pad. Op deze manier leren werkgevers, medewerkers en leerlingen samen op zoek te gaan naar oplossingen. Hierdoor ontwikkelen zowel leerlingen, medewerkers en werkgevers een onderzoekende houding. Dit zijn de zogenaamde 21ct skills, vaardigheden welke van belang zijn voor een leven lang leren.