nieuws

Nieuws

Welk werk blijft bestaan in de tuinbouw?

welk-werk-blijft-bestaan-in-de-tuinbouw
2 februari 2017

Vorige week tijdens een symposium werd ik even goed wakker geschud. Het symposium werd georganiseerd door studenten van de opleiding Tuinbouw en Agribusiness van Inholland. De organisatoren hadden een 3-tal sprekers uitgenodigd. De sprekers hadden als thema de personeelsinvulling in 2025. Vooral het verhaal van de derde spreker Ben Rogmans van de Intelligence Group heeft me aan het denken gezet.

 

Hij gaf het volgende voorbeeld; stel je eens voor over een aantal jaar zijn er zelfrijdende elektrische auto’s in deelbezit. Welke beroepen gaan er dan allemaal verdwijnen? En toen begon de opsomming; automonteurs, fabrikanten van bougies, matrixborden, parkeercontroleurs, maaltijdbezorgers, schadeherstellers, vrachtwagenchauffeurs, flitspalen makers, taxichauffeur, post bezorgers. Ga zo maar door.

 

Ik vroeg me dan ook af, hoe zou het eruit zien voor de tuinbouw als er echt een oogstrobot komt? Wat verdwijnt er dan allemaal? Laten we maar eens beginnen. Als eerste verdwijnen de oogstmedewerkers, de meewerkende voormannen zijn dan ook niet meer nodig. De inzet van uitzendbureaus voor het productiewerk wordt minder, ook medewerkers op de administratie krijgen hierdoor minder werk. Minder personeel betekent ook minder werk voor de HR medewerker en ga zo maar door.

 

Natuurlijk komen er ook weer andere beroepen terug, maar waar liggen de kansen? Ben Rogmans gaf dan ook aan dat elke medewerker eigenlijk om de zoveel tijd een loopbaan APK zou moet doen. Om te bekijken hoe het staat met je inzetbaarheid en om zo op tijd te kunnen ingrijpen. En in dit voorstel kan ik mij dan ook helemaal vinden en daarom adviseer ik iedereen vraag de loopbaanvoucher aan zodat jij ook weet hoe staat ik ervoor en wat ga ik doen. Het is tenslotte nu gratis.

 

Wil je ook jouw werknemers een loopbaanvoucher aanbieden? Bekijk deze informatie.