nieuws

Nieuws

Wat hebben de laatste bloementrends met Lean te maken?

wat-hebben-de-laatste-bloementrends-met-lean-te-maken
24 maart 2016

Iedereen stelt zichzelf wel eens de vraag: ‘Was het nou echt nuttig wat ik vandaag heb gedaan?’. Zat de klant erop te wachten? In mijn studententijd werkte ik in een bloemenwinkel. In de zomerperiode moest ik de zolder opruimen met de bekende winkeldochters. Potten die uit de mode waren, maar ik mocht niks weg gooien. Dus ik was vooral aan het afstoffen en verschuiven, wetende dat deze artikelen toch niet meer werden verkocht. In ieder bedrijf gebeuren er bewerkingen die overbodig zijn en waar de klant niet op zit te wachten. Ook in de glastuinbouw kan het werk nog efficiënter. Daarom introduceren we Lean management. Een succesvol bedrijf die Lean toepast is Scania. De toegevoegde waarde voor de klant staat bij Lean centraal. Lean Management richt zich op het weghalen van verspillingen uit processen. De vraag of een processtap waarde heeft voor de klant.

 

Maar wat kun je nu met Lean in de sierteelt? Om Lean te kunnen werken ben je op de hoogte van de vraag (o.a. trends) van tussenhandel en de consument. Bijvoorbeeld in Nederland zijn op dit moment de aardse invloeden (ruwe materialen, aardse kleuren) trendy en zie ik veel combinaties van bloemen met groente en fruit.

 

Waarom en wanneer kiest de klant jouw product uit? En met welke stappen in het productieproces voeg je daadwerkelijk waarde toe voor de klant en sluit je aan bij zijn vraag? Met wie kun je nu het beste samenwerken?

Met Lean kun je de eigen bedrijfsresultaten verbeteren maar ook een stukje efficiëntie behalen in de keten.

 

Wat kan Lean management opleveren voor je bedrijf?

  • Kostenreductie door het elimineren van verspillingen (tijd, energie, geld, voedingsmiddelen, etc.)
  • Kwaliteitsverbetering door processtabiliteit
  • Ketenintegratie of samenwerking
  • Verbeteren van het benutten van bestaande investeringen
  • Inzetten van de talenten van je medewerkers
  • Overzicht voor de ondernemer (meetbare KPI’s)

 

Het Lean werken introduceren op je bedrijf doe je niet zomaar, je moet het zien als een verandertraject. Lean management is dan ook niet een éénmalig project maar een continu proces De behoeftes van de tussenhandel en consument veranderen immers continu. Daar moet je flexibel en wendbaar op in kunnen blijven spelen. De betrokkenheid van de medewerkers is bepalend voor het succes van het traject.

 

Wil je meer weten over Lean, kom dan op 12 april a.s. naar de workshop: Slimmer werken door Lean. Demokwekerij Honselersdijk.

 

Anneke Postma, a.postma@kasgroeit.nl, opleidingsmanager Kas groeit.