nieuws

Nieuws

Waar kies ik voor? E-learning of Blended learning.

waar-kies-ik-voor-e-learning-of-blended-learning
22 juni 2016

 

In wereld van opleidingen vindt een verschuiving plaats van klassikaal onderwijs naar e-learning en blended learning.  Voor het behalen van bijvoorbeeld je spuitlicentie kun je kiezen voor diverse aanbieders die de lesstof volledig online aanbieden of klassikale bijeenkomsten houden.

 

Het verschil tussen e-learning en blended learning zit in het aanbieden van de lesstof. Bij e-learning wordt alle leerstof online aangeboden, je gaat online door de lesstof heen door middel van lezen, filmpjes, plaatjes en opdrachten.  Bij blended learning wordt de lesstof ook online aangeboden maar dit wordt gecombineerd met andere vorm van leren, zoals klassikale bijeenkomsten, coaching of het online uitwisselen van informatie met andere cursisten.

 

Voor- en nadelen

 

Het grote voordeel van e-learning is dat je elk moment kan starten met de opleiding, je bent er niet van afhankelijk of een groep vol komt. Ook kun je tussentijds het programma even stil zetten en later weer verder gaan of je kunt nog even iets terug kijken. Het nadeel is dat je weinig mogelijkheden hebt om vragen te stellen als je iets niet snapt. Hierdoor kan je motivatie inzakken. Een voorbeeld van e-learning zijn de weblectures van het nieuwe telen.

 

Voor blended Learning geldt dat door de combinatie van online en klassikaal leren de lesstof op een gevarieerde manier wordt aangeboden, dit stimuleert het leren. Ook is het mogelijk om makkelijker in contact te komen met experts en bronnen die anders lastig toegankelijk zijn. Doordat je regelmatig contact hebt met de docent kun je tussentijds vragen stellen. Hierdoor hou je meer tussentijds contact met de opleider en als je vast loopt kun je weer op weg worden geholpen. Een voorbeeld is  de opleiding Leidinggeven Hoger kader hier worden lesdagen tussentijds gecombineerd met online coaching.

 

Voor zowel e-learning of blended learning geldt dat er een behoorlijke werkdiscipline moet zijn van de cursist. Er is minder persoonlijke contact met de opleider en de motivatie moet daardoor meer uit jezelf komen. Ook zijn niet alle onderwerpen geschikt voor e-learning en blended Learning, als er veel praktijkoefeningen nodig zijn dan leren cursisten sneller door de handeling zelf uit te voeren.

 

Wil je weten wat de meest geschikte opleidingsvorm voor jou is zet dan op een rij wat je wilt leren. Kennis is vaak goed te leren via e-learning. Als je gedrag wilt veranderen zijn groepsbijeenkomsten een belangrijk onderdeel van het leerproces, kies dan voor blended learning of klassikale bijeenkomsten.

 

Voor vragen neem contact op met Jolanda Rosloot opleidingsmanager Kas Groeit.