nieuws

Nieuws

Training Effectief leidinggeven succesvol afgerond

training-effectief-leidinggeven-succesvol-afgerond
25 februari 2014

Donderdag 13 februari vond de laatste training ‘effectief leidinggeven’ voor 13 medewerkers van diverse glastuinbouwbedrijven uit IJsselmuiden, Ens en Erica plaats. Bedrijfsleiders, meewerkend voormannen en teamleiders van Van den Belt tomaten, de Tuindershoek, Kwekerij A. Baas, Peppers Unlimited, Gebr. Noorland, Van Geel Orchideeën en Drenthe Growers ontvingen na afloop hun certificaat en zijn hiermee beter toegerust op de ontwikkelingen in de branche. De cursus werd georganiseerd door Horti Bedrijfsschool in samenwerking met De Groene Welle uit Zwolle en is medevormgegeven door de bedrijven zelf.

De cursisten waren enthousiast, met name omdat de behandelde thema’s direct betrekking hebben op hun dagelijkse werkzaamheden, zoals het aansturen van Poolse medewerkers en het corrigeren van productiekrachten. De bijeenkomsten vonden plaatst op de bedrijven en bestonden voornamelijk uit werkopdrachten en cases uit de praktijk. Door deze aanpak leren cursisten ook veel van elkaar en kunnen ze een kijkje in de keuken van een andere bedrijf nemen.

De cursus wordt gegeven in het kader van Leven Lang Leren. Horti Bedrijfsschool stimuleert dit binnen de glastuinbouw door onder meer samen met ondernemers de vraagstukken te inventariseren. Bij vijftien tuinbouwbedrijven in de regio heeft scholingsadviseur Mara Juckers verschillende gesprekken gevoerd. Ondernemers bleken zeker interesse te hebben in het scholen en ontwikkelen van hun werknemers. Door het voeren van ontwikkelgesprekken met medewerkers en het gebruik van de speciale ontwikkelscan, kwamen specifieke ontwikkelbehoeftes boven drijven. De grootste behoefte lag in het ontwikkelen van vaardigheden rondom leidinggeven. Samen met De Groene Welle en J&O Bedrijfsontwikkeling is een cursus ontwikkeld, waarin de leervragen en verschillende leervormen zijn verwerkt. Juckers: ‘De cursisten voelden zich het prettigst in een herkenbare omgeving, daarom is de cursus ook bij de verschillende bedrijven uitgevoerd.’

De scholing krijgt ook in 2014 een vervolg. Daarnaast zal Kas groeit de scholings- en ontwikkelbehoefte van andere bedrijven in Noord Nederland inventariseren.