nieuws

Nieuws

Richard Zuidgeest: “Ik gebruik dagelijks de handvatten die ik heb geleerd tijdens de Minimaster leidinggeven in de praktijk”

richard-zuidgeest-lik-gebruik-dagelijks-de-handvatten-die-ik-heb-geleerd-tijdens-de-minimaster-leidinggeven-in-de-praktijkr
30 september 2015

Richard volgde de Minimaster leidinggeven van Lentiz. Wat heeft hij hiervan opgestoken?

 

Richard werkt sinds 2004 bij MDK Flowers & Greens als bedrijfsleider. MDK Flowers & Greens kweekt luxe decoratiebladeren, tropische snijbloemen en potplanten. Richard werkt nauw samen met zijn collega bedrijfsleider Philip. Ze hebben de taken verdeeld: Philip zorgt voor het klimaat en de teelt en Richard voor de arbeid. Hij stuurt werknemers aan, zorgt voor het werkproces, bepaalt wie wat en wanneer doet. Richard: “Dagelijks werken we in de ochtend met een groep van ongeveer 30 medewerkers. Fulltimers, parttimers en scholieren bij elkaar.

 

Begin van de dit jaar volde Richard de Minimaster leidinggeven bij Lentiz. Niet omdat hij ergens tegenaan liep in zijn functie, maar zijn directeur tipte hem of dit niet iets voor hem was.

Richard: “Tijdens deze Minimaster kwam ook aan bod wat voor type leider ik ben. Ik ben rustige harde werker en sociaal. Dit laatste kan ook een valkuil worden. Als ik te sociaal word kan dit een nadeel zijn in mijn functie. Soms vind ik het lastig als iemand verlof vraagt en het kan niet om dan nee te zeggen. Zelf zit ik dan met de gebakken peren”

 

Communicatie is bij leiding geven zeer bepalend. Door de juiste woorden te gebruiken bereik je sneller je doel.

Richard: “Als ik hulp nodig heb op een andere plek kan ik tegen de medewerker zeggen: ga jij daar nu even aan de slag. Maar ik merkte dan een bepaalde weerstand. Als ik aangeef: je bent nu hier aan het werk, maar ik heb daar hulp nodig en jij bent de aangewezen persoon om die werkzaamheden tot een goed eind te brengen. Dan krijg ik een hele andere reactie”.

 

 

Voor veel bedrijven is het de uitdaging om met de medewerkers een kwalitatief mooi product af te leveren waar iedereen trots op is. Hoe doet Richard dat?

“Door tussen de mensen te lopen, hen aandacht te geven. Ook geïnteresseerd te zijn in hun bezigheden na het werk. Openstaan voor vragen, problemen helpen oplossen. Niet boven de mensen te staan maar ertussen. Door ook gewoon mee te werken”.

 

Wil jij ook meer uit jouw team halen? Geef je op voor de minimaster leidinggeven: /opleidingen/minimaster-glastuinbouw-57.html