nieuws

Nieuws

Opleiden Intern, Extern of Incompany?

opleiden-intern-extern-of-incompany
11 mei 2016

Wat is nu de beste manier van het opleiden van medewerkers? Intern met behulp van een collega, een externe cursus of toch incompany? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van elk type bespreken.

 

Intern

Als je één collega de andere collega’s laat opleiden kun je snel inspelen op de gebeurtenissen in het bedrijf. De voorbeelden die kunt gebruiken zijn goed herkenbaar en oplossingen kunnen snel in het bedrijf worden geïntroduceerd. Je erkent hiermee de deskundigheid van een collega, dit heeft een positieve invloed op de tevredenheid van de medewerkers. De kosten zijn lager dan het bij een incompany en externe cursus. Echter een nadeel is dat collega’s vaak geen leraren zijn en onvoldoende kennis bezitten over hoe zijn hun kennis boeiend kunnen overbrengen op anderen. Ga er dan ook niet van uit dat als iemand een goede vak expert is hij het ook goed over kan brengen aan zijn collega’s.

 

Extern

Als je besluit om een medewerker naar een opleiding te sturen, is het voordeel dat er medewerkers uit meerdere organisaties bij elkaar zitten. De medewerkers leren van elkaar en horen de ervaringen van collega bedrijven. De docenten van de cursus weten hoe zij informatie moeten overbrengen en hoe mensen het beste leren. Het nadeel is dat de inhoud cursus niet altijd geheel aansluit bij de behoefte. De cursus is duurder dan een intern traject.

 

Incompany

Een incompany cursus kun je geheel afstemmen op de eigen vraag en behoefte. Vaak gaat de opleider eerst in gesprek waarbij de doelen van de cursus worden vastgesteld en aan de hand daarvan wordt een cursus samengesteld. Zorg ervoor dat je de opleider voldoende informatie geeft over het bedrijf. Dit komt de inhoud van de cursus ten goede. De medewerkers hoeven niet naar de opleiding toe maar vaak kan de cursus op het bedrijf plaatsvinden. Een ander voordeel van een incompany traject is dat het vaak de samenwerking tussen collega’s verbetert. Een nadeel is dat er geen kennisuitwisseling met collega’s van andere bedrijven plaatsvindt.

 

Wil je ondersteuning bij het organiseren van een opleiding zowel intern, extern of incompany? Neem contact op met onze opleidingsmanager. Of meld je aan voor de Kas Cursus Markt.