nieuws

Nieuws

Koen is op zijn plek bij KBB Holland

koen-is-op-zijn-plek-bij-kbb-holland
7 november 2016

Pas sinds een paar jaar weet Koen dat zijn passie binnen de glastuinbouw ligt. Hier kan hij zijn talenten inzetten, al duurde het even voordat hij hier achter was. Na de havo is hij gestart met een hbo opleiding deltamanagement. Het leren was niet zijn ding en de opleiding paste niet helemaal bij hem. Daarom is hij gestopt. Omdat hij een half jaar moest wachten voordat hij een nieuwe opleiding kon starten, ging hij tijdelijk werken bij KBB Holland. Het was lekker in de buurt en hij kon veel uren draaien. Na een half jaar had hij nog steeds geen leuke opleiding gevonden. Het werken beviel hem heel goed. Hij besloot om te blijven werken bij KBB Holland en ging een BBL traject volgen plantenteelt, om meer eigen te raken met de materie.

 

De keuze om binnen de glastuinbouw aan de slag te gaan kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Het agrarische zat ook in de familie. Zijn opa had een akkerbouwbedrijf en zijn andere opa een boomkwekerij. De BBL opleiding kon hij versneld afmaken omdat het onder zijn niveau was.  Afgelopen juli haalde hij zijn diploma.

 

Gekozen voor de teelt  
Zijn werkgever vroeg hem een keuze te maken voor de richting arbeid of teelt. Hij koos heel bewust voor de teelt. Dit ligt hem goed omdat dit voor hem uitdagender is dan arbeid. Koen:Je bent er 24 uur per dag mee bezig. 7 dagen in de week. Het is een sport om het gewas te beoordelen, te bekijken hoe je het anders wilt hebben en om een plan te maken om de resultaten te verbeteren. Vervolgens kun je ook echt zien welk resultaat jouw acties hebben gehad”.  

 

Assistent teelt
Op dit moment heeft Koen de functie assistent teelt. Hij is verantwoordelijk voor de biologie, de biologische en chemische bestrijding. Ook doet hij de bemesting en steeds vaker doet hij ook zelfstandig de watergift. Hoe heeft hij dit alles geleerd? Koen:In deze sector leer je veel in de praktijk”. Elke week loop hij mee met de teeltvoorlichters en is hij bij discussies met zijn collega teeltmannen. Over een paar weken begint hij met de cursus het nieuwe telen. Hij is nog bezig met het leren van (of over) de klimaatbeheersing. In rustige periodes duikt hij achter de klimaatcomputer. Hij kijkt naar de temperatuur, de raamstanden, de luchtvochtigheid. Hij bekijkt wat hij zou kunnen veranderen.

 

Koen vindt het belangrijk om te blijven leren. Zijn doel is om door te groeien tot teeltspecialist. Op de vraag wat heb jij nodig om inzetbaar te blijven was zijn antwoord: inzet is heel belangrijk, als je je voor 100 % inzet kom je een heel eind. En zijn tip is om open te blijven staan voor veranderingen.

 

Wil jij ook blijven groeien? Gebruik de loopbaanvoucher.