Nieuws

Kiezen voor de onbekende weg

9 september 2020

Er zijn altijd duizend-en-één redenen te bedenken waarom je iets niet doet. Voor veel mensen is het lastig om uit hun comfortzone te stappen. Toch vragen wij aan de deelnemers van ‘Sleutel aan je toekomst in de kas’ om dit te doen.

In 2019 hebben we acht kandidaten uit andere sectoren gevonden die affiniteit hebben met techniek. We hebben deze kandidaten opgeleid en tegelijkertijd aan een baan geholpen als technisch medewerker binnen de glastuinbouwsector. Kandidaten die stuk voor stuk voor de keuze kwam te staan; stap ik uit comfortzone om voor mijn passie voor techniek te kiezen en daar een toekomst in op te bouwen?

Toen mijn vrouw zei “waarom ga je niet dit jaar” moest ik hieraan denken. Ik had mijn lijstje met argumenten om niet te gaan namelijk direct klaar. Het was al jaren een stille wens van mij. Een stille wens, daar bleef het bij, want wanneer ga je zoiets doen?

Ga het gewoon doen

Op de fiets van Pijnacker naar Tarnów, de geboortestad van mijn vrouw in Polen. Minimaal twee weken zonder mijn gezin, dat is best lang en ook nog eens alleen. Dit jaar was het echter anders. Na een half jaar van thuiswerken en thuisonderwijs voor onze zoon was de drang om te fietsen alleen maar groter geworden. Heel veel tijd om voor te bereiden was er niet, ik had nog maar vijf weken. Lang was het namelijk de vraag of we überhaupt naar Polen konden gaan deze zomer. Maar weet je wat? Ik ga het gewoon doen. Als het niks is dan zit ik zo in de trein, terug naar Nederland of naar Tarnów. We zien wel waar het schip strandt.

Champagne

Op 31 juli ben ik vertrokken. Vijftien dagen later en 1650 km verder fietste ik Tarnów binnen. Een prachtig moment. Ik had het gewoon gehaald! Het is een prachtig avontuur geworden waarvan ik geen seconde (onderweg misschien een paar) spijt van heb gehad. De landschappen waren prachtig en ik heb zo veel vriendelijke en behulpzame mensen mogen ontmoeten. 

Sleutel aan je toekomst in de kas

Naast dat ik superblij was met mijn keuze om ‘het gewoon te gaan doen’ was de fietstocht precies de impuls die ik nodig had. Laten we eerlijk zijn; het is toch een gek half jaar geweest. Een aantal van de doelen van Kasgroeit werden doorgeschoven naar het najaar. Ik had daarom misschien ook wel de behoefte om mijzelf een doel te stellen en daarvoor te gaan.

Inmiddels zijn we met ons team weer volop op stoom om onze doelstellingen te realiseren. We gaan binnenkort weer starten met de werving voor nieuwe deelnemers aan ‘Sleutel aan je toekomst in de kas’. Samen met mijn collega’s hoop ik ook nu weer mensen te kunnen enthousiasmeren om uit hun comfortzone te stappen en te kiezen voor een toekomst als technisch medewerker in de glastuinbouwsector!