nieuws

Nieuws

Hoe stimuleer je de leerbereidheid?

hoe-stimuleer-je-de-leerbereidheid
7 november 2018

Leerbereidheid zit in mensen verankerd. Waar medewerkers vroeger meer gedreven werden door geld is de behoefte om iets toe te voegen aan het grotere geheel gegroeid. Als werknemers dat niet kunnen, vormt dat een negatieve beleving en een groot risico op uitval. Maar als je die uitdaagt en duidelijk maakt wat ze kunnen bijdragen, leven ze vaak weer helemaal op. Hoe daag jij je medewerkers uit?

HR professional Martine Bolhuis vertelt in het artikel op overduurzameinzetbaarheid.nl over de aanpak: Je kunt niet zomaar de knop omzetten. Je moet die knop langzaam omzetten. Iemand die moedeloos toeleeft naar zijn pensioen, kan 100 redenen bedenken waarom hij niets anders kan doen. En daarom moet een werkgever met hem in gesprek: ‘Waar word je wel enthousiast van? Hoe kunnen we jouw toegevoegde waarde benutten?’”

En dan is er volgens Bolhuis veel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. “Ik heb een manager meegemaakt die al heel lang bij een bedrijf werkte, maar compleet was uitgedoofd. Totdat haar leidinggevende haar vroeg wat ze echt wilde, en ook doorvroeg: ‘Ik zag je presentaties geven. Volgens mij leefde je toen ineens op. Hoe zie jij dat?’ Zo bleek wat ze echt leuk vond: haar kennis overbrengen op anderen. Nu geeft ze namens haar bedrijf trainingen teamontwikkeling. Zo is ze werkelijk van toegevoegde waarde.”

Lees het artikel en ga aan de slag met het stimuleren van de leerbereidheid!