nieuws

Nieuws

Het verhaal van de glastuinbouw

12 december 2019

In samenwerking met Kwekersgroep Voorne hebben de adviseurs van Kasgroeit de afgelopen twee maanden 100 scholieren een beter beeld proberen te geven van de mogelijkheden in de glastuinbouw: Welke ontwikkelingen maakt de sector door? En wat betekenen die voor de kansen en carrièremogelijkheden in de glastuinbouwsector? Deelnemende bedrijven willen de scholieren die bij hen werken een breder beeld meegeven van de glastuinbouw dan alleen het werk wat zij in weekenden en vakanties doen.

Van schaalvergroting tot specialisatie, van afzet tot logistiek, van automatisering tot arbeidsprocessen, robotisering tot energietransitie en duurzaamheid tot internationalisering: stuk voor stuk boeiende ontwikkelingen die aandacht verdienen. Tijdens drie bijeenkomsten hebben onze adviseurs van Kasgroeit de scholieren die werkzaam zijn bij Vitensa, Kwekerij de Vesting, Globe Plant, D.T. van Noord en Noordhuys Tomatoes geïnformeerd met een inspirerende voorbeelden, filmpjes en rondleidingen. Kasgroeit heeft als doel om de glastuinbouw onder een breder publiek onder de aandacht te brengen. We willen laten zien dat je met verschillende talenten een mooie carrière kunt opbouwen in de glastuinbouw.

Scholieren die een bijbaantje in de kas hebben, weten gedeeltelijk hoe dynamisch de glastuinbouw is, maar zien nog lang niet alles. Door de scholieren meer te betrekken bij wat de glastuinbouw allemaal te bieden heeft, kunnen we hen en hun netwerk inspireren voor een uiteindelijke studie of een baan in de sector.  

Ga je dat met een mooie presentatie, sprekende filmpjes en een boeiende rondleiding direct bereiken? Misschien niet, maar het verbreedt wel het beeld van de scholieren en zorgt voor meer bekendheid van (ontwikkelingen in) de sector en helpt ze bewust een keuze te maken voor een vervolgopleiding. Misschien komen de studenten na hun opleiding Marketing & Communicatie wel terug bij jouw glastuinbouwbedrijf als marketingmedewerker. Of vertellen ze het mooie verhaal aan hun vrienden en familie die enthousiast raken.

Op de bijeenkomst spraken we met een scholier die automonteur wil worden vanwege zijn interesse in techniek. Door de presentatie is hij aan het twijfelen gebracht.

‘’Ik wist niet dat er zoveel techniek in de glastuinbouw aanwezig was!’’

Ambassadeurs

Rens, Jeffry, Jordy en Melanie zijn stuk voor stuk fantastische ambassadeurs voor de sector en namen tijdens de bijeenkomsten het woord. Zij zijn alle vier gestart als scholier die bij verschillende glastuinbouwbedrijven in Vierpolders, Tinte, Sirjansland en Oude-Tonge. Ze volgen nu nog een opleiding in deeltijd of hebben de eerste stappen gezet als Young professional in de glastuinbouwsector.

Rens vertelde eerder al over zijn werk als Junior Teeltmedewerker, naast de deeltijdopleiding Tuinbouw & Agribusiness die hij volgt bij Inholland. Jeffry ging in op zijn opleiding Tuinbouw en akkerbouw aan de HAS Hogeschool en de werkzaamheden die hij daar doet op het gebied van certificeringen en aardwarmte. Jordy is ook gestart als scholier en inmiddels doorgegroeid tot arbeidsverantwoordelijke. Hij houdt zich bezig met de planning, aansturing, controles en het beheersen van de kosten. Jordy is ambitieus en wil steeds een stapje hogerop! Melanie studeert dit jaar af aan de HAS Hogeschool, Bedrijfskunde en Agri-foodbusiness. Ze werkt als mentor en is het aanspreekpunt voor de scholieren. Ze vertelde over haar opleiding en de stages die ze heeft gelopen.

Bladsnijden, oogsten, inpakken en sorteren is vaak toch nog het eenzijdige beeld dat de scholieren overhouden aan hun werk in de glastuinbouw. Laat de scholieren ook eens andere werkzaamheden of afdelingen zien, geef ze verantwoordelijkheid, betrek ze bij evenementen. Met onze presentatie hebben we dit beeld in ieder geval weg weten te nemen. Nu zijn de werkgevers verder aan zet om de scholieren betrokken te houden.


Dit initiatief is ontstaan op verzoek van Kwekersgroep Voorne en bij Kasgroeit uitgezet. In afstemming met GoGo Greenhouse, initiatief van Glastuinbouw Nederland, is hier vervolgens invulling aan gegeven. Wil jij de scholieren op jouw bedrijf laten zien wat de glastuinbouw als toekomstig werkgever allemaal te bieden heeft? Doe dan mee aan de campagne en geef scholieren een compleet beeld van de glastuinbouw