Nieuws

Het afwijzen van sollicitanten

24 september 2021

Een arbeidsmarkt met meer vacatures dan sollicitanten. Vraagt dat niet om een andere blik als het gaat om het beoordelen van sollicitanten? Zie je echt geen mogelijkheden voor de sollicitant? Dan kom je bij de laatste fase: het afwijzen van de sollicitant. Hoe pak je dat aan? 

Niet geschikt? Denk eerst goed na

Een arbeidsmarkt met meer vacatures dan sollicitanten. Dat is waar wij ons nu bevinden. Vraagt de huidige arbeidsmarkt niet om een andere blik als het gaat om het beoordelen van sollicitanten? Is het misschien tijd om écht verder te gaan kijken dan een cv? Ik denk van wel. Het klinkt cliché maar denk in mogelijkheden! Het is één van de tools om te gaan met de huidige ontwikkeling. Misschien kun je met aanpassingen van de vacature alsnog uit te voeten. Zie je echt geen mogelijkheden voor de sollicitant? Dan kom je bij de laatste fase: het afwijzen van de sollicitant. 

Positieve invloed op jouw werkgeversmerk

Het is één van de grootste ergernissen van sollicitanten: niets meer horen na je sollicitatie. Een sollicitant heeft moeite en tijd gestoken om interesse te laten zien. Vervolgens wordt er niets teruggekoppeld. Het belang van een goede afwijzing zou niet onbekend mogen zijn. Een afwijzing is namelijk niet het einde van de wereld voor de sollicitant, geen afwijzing daarentegen wel. Een afwijzing laat zien dat je sollicitanten aandacht geeft, zoals zij dat hebben gedaan met hun sollicitatie. Dit heeft toegevoegde waarde voor jouw werkgeversmerk. Een goede afwijzing laat namelijk een prettig gevoel achter bij de sollicitanten. Het gewenste resultaat is niet behaald maar het zorgt voor een positieve afsluiting omdat de sollicitant zich gezien en gehoord voelt. Wanneer dit niet gebeurt werkt het averechts. Dan staat de sollicitant op een verjaardagfeestje te vertellen hoe waardeloos de organisatie is. En eerlijk is eerlijk: het komt niet professioneel over.

Hoe wijs je sollicitanten af?

Een afwijzing hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bedank de sollicitant voor de ingestoken tijd en moeite, wees persoonlijk en geef de reden waarom de sollicitant wordt afgewezen. Gebruik hier een standaardmail voor die persoonlijk kan worden aangevuld. Een persoonlijke afwijzing zal altijd beter landen bij de sollicitant. Gaat het om sollicitanten die worden afgewezen na een 1e of 2e sollicitatiegesprek? Dan is het natuurlijk altijd een must om de sollicitanten te bellen.

Heb je vragen over dit artikel? Neem contact op met Romy Perizonius