Nieuws

Formats en goede voorbeelden van stages

Formats en goede voorbeelden van stages
19 augustus 2021

“Hoi Martijn, Ik wil binnen Agro Care het net ophalen om te bekijken of er mogelijk interessante projecten liggen die we als stageopdracht kunnen uitzetten. Heb jij misschien een format dat ons helpt om een stageopdracht goed te omschrijven? Heb je misschien ook wat voorbeelden van goed geformuleerde stageopdrachten? Hoor graag van je. Groeten Bas Hanemaayer – HR Manager, Agro Care.”

RE:

Hoi Bas! Wat goed om te horen. Op onze pagina over stages staan een aantal interessante documenten waar jij hopelijk wat mee kunt:

Als ik je ergens mee kan helpen hoor ik dat graag, anders wil ik ook best met je meekijken/-denken. 

Succes!

Met vriendelijke groet,
M. (Martijn) A. van Velzen | Adviseur arbeidsmarkt | Kasgroeit

Na wat heen en weer gemaild en gebeld te hebben en Bas van feedback te hebben voorzien is er een mooie stageopdracht geformuleerd op het gebied van Risk Management en hebben we deze opdracht onder de aandacht gebracht bij studenten. De website van Kasgroeit is hierin het vertrekpunt, daarbij wordt Indeed automatisch ingeschakeld en maken we gebruik van onze social media kanalen zoals LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter. Zeer effectief, maar we schrijven ook de opleidingen/onderwijsinstellingen aan waarbij de opdracht het beste aansluit. 


3 maanden later….

Hoi Martijn.

We hebben onze stage opdracht ingevuld. De door jullie aangedragen kandidaat Sander Kelly gaat bij ons aan de slag. Bedankt voor het uitzetten van de stageopdracht!

Groeten Bas. 


Drijfveren voor werken met stagiairs

In een later gesprek met Bas heb ik het nog over de drijfveer om te werken met stagiairs: 

‘’Binnen Agro Care wordt regelmatig met stagiairs op mbo4, hbo en wo niveau gewerkt, op het vlak van teelt, arbeid, administratie, IT, TD en HR. In beginsel is het natuurlijk hartstikke leuk om met jongeren te werken en kennis over te dragen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen om jongeren kennis te laten maken met jouw bedrijf, de werkzaamheden, de kansen en mogelijkheden die hier geboden worden. Je bent een zaadje aan het planten om later binnen je bedrijf of sector aan de slag te gaan. De relatie met het onderwijs is ook belangrijk omdat uiteindelijk ook de kwaliteit van je instroom wordt bepaald door het onderwijs dat mensen volgen. 

Er wordt vaak gesproken over het slaan van een brug tussen de praktijk en het onderwijs. Het hebben van een goede relatie met de lokale onderwijsinstellingen zou dan ook mooi zijn. In de praktijk blijkt dit toch vaak lastig te zijn voor individuele bedrijven. Als sector kunnen we wel proberen om hier gezamenlijk invulling aan te geven. Naast het informeren over stagemogelijkheden kunnen we dan misschien ook invulling geven aan de inhoud van het curriculum. Zo sta je mede aan de basis van de stof die de studenten aangeboden krijgen, zodat dit ook aansluit bij wat wij als bedrijf of sector belangrijk vinden. Als je met stagiairs wilt werken ga er dan ook voor. Investeert tijd en energie, dan krijg je er ook het meeste uit. Denk vooral ook mee met de stagiair. Snap ook wat de doelstelling van de stagiair is, hierdoor begrijp je ook zijn of haar leerproces. Alles wat je nu investeert betaald zich een keer terug’’. aldus Bas Hanemaayer.

Wil jij met mij of mijn collega’s van gedachten wisselen over de invulling van je stage of wil je hulp bij het opstellen van een opdracht, formats of goede voorbeelden. Of gewoon vrijblijvend een keer in gesprek? Schroom niet en neem contact met me op!

Dit stuk is geschreven door Adviseur Arbeidsmarkt Martijn van Velzen.