nieuws

Nieuws

Ewelina Rogalska: ‘Nederlanders werken echt samen’

ewelina-rogalska-lnederlanders-werken-echt-samenr
24 maart 2016

Ewelina is van Poolse afkomst en woont sinds 2011 in Nederland. Als 10 jarig meisje droomde ze ervan om in het buitenland te wonen en dat is uitgekomen. Ewelina voelt zich helemaal thuis in Nederland, als ze in Polen is moet ze zich meer aanpassen dan in Nederland. Op dit moment is ze werkzoekende.

 

Het eerste halfjaar was erg wennen. Ewelina: “De mensen waren heel direct en stelden scherpe vragen. Vragen over familie en waar ik vandaan kom. Ik was heel achterdochtig. Waarom zoveel interesse? De Poolse cultuur is heel gesloten. De oorzaak is te vinden in het vroegere communisme. Hoe minder iemand weet, hoe beter. Nederlanders hebben veel meer diepgang. Hier gaat het daadwerkelijk over belangrijke onderwerpen en niet alleen over make-up en nagels lakken. Ik kan in Nederland mijzelf zijn.

 

Een ander groot verschil tussen Nederlanders en Polen is dat Polen veel competitiever zijn. Nederlanders werken samen om tot een goed resultaat te komen. Ewelina: “Het gevolg is dat Polen soms teveel hooi op hun vork nemen en ze doen zich beter voor dan wat ze kunnen. Daardoor kunnen ze totaal ander werk gaan doen dan waar ze opdracht voor hebben gekregen, ondanks dat ze het wel goed hebben verstaan”.

 

Ewelina kan inmiddels beter met een Nederlander praten en werken dan met haar landgenoten. Ewelina: “In Nederland heb ik ervaren dat de Polen uit verschillende regio’s ook ieder zijn eigen cultuur hebben en dat is ook voor mij lastig mee om te gaan. En die geslotenheid is best onhandig”.

 

Ewelina mist in Nederland niet zozeer haar familie, daar heeft ze dagelijks contact mee maar vooral de weidse natuur. Ewelina: “Nederlanders zijn zo tevreden met weinig natuur en de Polen waarderen de natuur niet in hun eigen land, terwijl ze zoveel hebben”. Ze praat veel met haar familie over Nederland. Ewelina: “Ze leren er veel van want ze horen nu de andere kant van het verhaal en gaan daardoor meer zelf nadenken”.

 

Ewelina vindt het leven in Nederland makkelijker en rustiger. Alles is hier goed geregeld. Ze regelt inmiddels alles zelf (bijv. belastingen) en spreekt een aardig woordje Nederlands. Ze voelt zich Nederlander. Ze zit nog op haar taalexamenuitslag te wachten. In de toekomst zou ze ook graag een eigen adviesbureau willen beginnen, om andere buitenlanders te helpen integreren.

 

Ewelina wil op dit moment graag weer aan het werk in de glastuinbouw. Ze heeft gewerkt bij een zaadveredelingsbedrijf. Zij zoekt en wat meer een specialistische functie. Ze heeft kennis van ziekten en plagen. Ewelina: “Ik ben nauwkeurig en goed in details maar ook sociaal, ook vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren, vandaar mijn aanwezigheid bij de workshop”.

 

Wil je in contact komen met Ewelina? Bel dan het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw: Tel. 0800 – 22 33 880. Wil je nog meer te weten komen over de Poolse cultuur. Schrijf je dan in voor de workshop: “Efficiënt werken met Poolse medewerkers”.