Ervaringsverhalen

Stagereport: Data, technologie & logistiek

“Het leuke aan een stage in de glastuinbouwsector is dat je veel kan bijdragen en impact hebt."

Zeventien jaar oud en dan al besluiten dat je een jaar naar Amerika wilt om daar te studeren en te leven. Amy van Baalen deed het. Nadat ze haar HAVO diploma binnen had gehaald koos Amy voor het avontuur. Naar Menomonie om precies te zijn in de Amerikaanse staat Wisconsin; één van de noordelijke staten met snikhete zomers en ijskoude winters. Een schooljaar lang woonde ze bij een gastgezin. Adviseur arbeidsmarkt Frank van Baarle zocht Amy in Nootdorp op.

Ik vind het bijzonder dat je op zo’n jonge leeftijd al zo’n stap durft te nemen. Misschien ook omdat ik zelf op mijn zeventiende nog niet verder was gekomen dan een weekje met vrienden naar een jongerencamping in De Koog op Texel. Ik kan alleen maar met veel bewondering kijken naar de keuze die Amy destijds heeft gemaakt.

Waste en voorraad

Ik spreek Amy tijdens de Orchid Inspiration Days waar Inca Orchids dit jaar voor het eerst aan deelneemt. Sinds eind maart loopt Amy stage bij Inca Orchids in Nootdorp. In een periode van veertien weken doet Amy onderzoek naar de ‘waste en voorraad’ van orchideeën. Ze onderzoekt welke informatie er precies nodig is om dit bij te houden met behulp van een dashboard tool.

De weg die het product aflegt

De stage is onderdeel van de studie International logistics and management. Amy studeert In Breda. De studie is volledig Engelstalig. “Ik heb de weg die een product aflegt voordat deze bij de consument terecht komt altijd al interessant gevonden. Hoe komt het product hier? Waarom wordt er gekozen voor dit specifieke product? Dat de studie volledig in het Engels is, is voor mij een bonus. Ik heb de ambitie om na mijn studie bij een internationaal opererend bedrijf aan de slag te gaan. Mijn medestudenten komen uit alle windstreken van de wereld. Het is interessant en leerzaam om met mensen uit andere culturen samen te werken”.

Uit mijn comfortzone

Terwijl Amy vertelt slingert ze er regelmatige Engelse termen doorheen. Amy is duidelijk iemand die niet voor de makkelijke route kiest. Ze daagt zichzelf uit en dat is knap. “Dat heeft er altijd wel een beetje ingezeten bij mij. Ik zoek graag de grenzen om te ontdekken wat ik allemaal kan”. Dat was ook mijn motivatie om naar Amerika te gaan. Amerika sprak bij mij altijd al tot de verbeelding door beelden op TV. Ik wilde daar naartoe. Het is niet altijd even gemakkelijk geweest. Ik was verlegen en rustig. In Amerika zijn de mensen vrij druk en extravert. Ik moest echt uit mijn comfortzone komen, op mensen afstappen, om in contact te komen. Een leerzame periode waarin ik ben gegroeid in het zelfstandig zijn. Ik heb hier veel zelfvertrouwen uit getankt”.

In het moment

Terug in Nederland was het weer even omschakelen. “In de plattelandsomgeving van Menomonie ligt het tempo van leven een stuk lager dan in Nederland. We leven hier veel meer met een agenda en gehaast. Dat was daar wel anders” verteld Amy. “Mensen leven er meer in het moment”.

Na een korte periode bij haar vader in de tuin te hebben gewerkt begon de Naaldwijkse aan haar studie in Breda. Ze heeft het derde jaar inmiddels bijna afgerond met de onderzoeksstage bij Inca Orchids als sluitstuk*. Amy had de keuze uit verschillende bedrijven. De inhoud van de opdracht en de open houding van Andre en Carolien maakte dat Amy uiteindelijk voor Inca Orchids koos. “Data en technologie worden steeds belangrijker. Dat vind ik interessant aan deze opdracht. Ik ben aan het onderzoeken of een dashboardtool van toegevoegde waarde kan zijn voor Inca Orchids. Hiermee wil het bedrijf zich verder professionaliseren”. Ik ben drie dagen op het bedrijf en twee dagen thuis”. Elke week heb ik een meeting met Carolien om de voortgang te bespreken. Tussendoor is er app-contact. Andre en Carolien maken altijd tijd voor mij en dat is prettig. Ze zijn heel open en toegankelijk, en betrekken mij ook bij afspraken met vertegenwoordigers”.

Impact

“Het leuke aan een stage in de glastuinbouwsector is dat je voor mijn gevoel veel kan bijdragen en impact kan hebben. Vaak gaat het om familiebedrijven waar je echt onderdeel bent van een team. De sfeer is wat minder zakelijk. Er zijn voldoende interessante en complexe opdrachten beschikbaar waar veel uitdaging in zit. De vakken die vanuit mijn studie terugkomen in de stage zijn: Production Management, Business Process Management and ICT, Research Methods, Operations Research, Quality Management, en Company Analysis.

Amy is er nog niet helemaal uit wat ze na haar studie gaat doen. “Misschien een master supply chain, of toch op zoek naar een uitdagende baan. Bij voorkeur bij een internationale organisatie in een functie waarin ik mij met verschillende onderwerpen bezig kan houden”.

 *Amy heeft haar stage inmiddels  afgerond met een 8 en daarmee het derde jaar van haar studie behaald

 Dit artikel is geschreven door Frank van Baarle. Wil jij meer informatie over stages? Zoek je een geschikte stagiair of wil je hulp bij het opstellen van je stageopdracht? Of ben jij zelf op zoek naar een stage en wil je daarbij wat begeleiding? Wij hebben de contacten binnen de glastuinbouw en adviseren je graag!