Nieuws

Een opleiding voor doeners

26 augustus 2021

Frank van Holst, tuinderzoon en derdejaars student Tuinbouw en Agribusiness aan de Hogeschool Inholland Delft werd geïnterviewd door onze collega Romy Perizonius over zijn studie.

Kansen op verschillende vlakken

De glastuinbouw is Frank niet onbekend door de kwekerij van zijn ouders: Montana Lisianthus. Zijn ouders zijn al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het telen van de snijbloem 'Lisianthus. Nadat hij zijn VWO had afgerond is Frank begonnen aan de hbo-studie Tuinbouw en Agribusiness. De eerste twee jaar van de studie worden verschillende kanten belicht. ‘’Er wordt een basis gelegd voor telen in algemene zin, denk hierbij aan watergift, klimaat, belichting maar ook bemesting. Naast deze vakken wordt ook stilgestaan bij de organisatorische vakken waarbij het gaat om kostenmanagement, bedrijfskunde en het ontwikkelen van nieuwe producten’’. Het is een brede opleiding waar je veel kanten mee op kan. ‘’Het is echt een voordeel. Je kunt tuinder worden maar je kunt ook in de handel gaan werken of op de marketingafdeling van tuinbouwbedrijven.’’  Voor Frank is het een verlengde vanuit zijn achtergrond door de kwekerij van zijn ouders maar de studie is natuurlijk toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in groen. ‘’Het is grappig om te zien dat de studie ook mensen aantrekt die van buitenaf komen. Je zou denken dat vooral mensen van inside zijn, van die sector zelf. Maar er komen ook mensen uit de stad’’.

 Teelttechniek & Veredeling

De vierjarige voltijd hbo-opleiding Tuinbouw & Agribusiness heeft twee afstudeerrichtingen: Management & Greenports en Teelttechniek & Veredeling. Studenten maken in het tweede studiejaar een keuze in deze richtingen voor het verdere verloop van de studie. Frank heeft na deze periode de keuze gemaakt om zich verder te verdiepen in Teelttechniek en Veredeling. ‘’Ik heb voor teelt gekozen omdat ik de vakken daarvan wat praktischer vind. Dat past beter mij. Ik vind de businessvakken best saai. Voor de teeltvakken moet je harder leren maar dat neem ik voor lief.’’  Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat Frank een echte doener is en hierdoor veel aspecten van de opleiding bij hem vind passen. ‘’Je zit niet alleen maar op school maar je bent ook bezig in het laboratorium en in de proefkas.’’ De eerste twee jaar van de studie hou je je bezig met de theorie en praktijkopdrachten vanuit school, in het derde jaar lopen de studenten een stage van 20 weken. Momenteel loopt Frank stage bij Duijvestijn Tomaten en ook volgend jaar zal hij praktijkervaring doen tijdens de afronding van zijn studie gedurende een afstudeerstage.

 Toekomstperspectief

Dat er na de afronding van deze studie voldoende baankansen liggen is natuurlijk geen verrassing. Variërend van ondernemer tot adviseur ligt de wereld aan de voeten voor studenten met dit diploma op zak. Frank heeft nog niet helder voor ogen wat hij zou willen doen. ‘’Mijn vader is tuinder, en ik vind het heel leuk om hem in de vakantie te helpen. Maar heb wel altijd gezegd: ik ga nog 2 stages lopen en daarna kijken of ik het nog wel zie zitten om 7 dagen te werken. Want dat is wel wat ik bij mijn vader zie, die moet er echt keihard voor werken. Dan is het natuurlijk mooi dat je zo’n mooie onderneming hebt staan maar dat is wel een nadeel.’’  Omdat veel bedrijven tegenwoordig groter zijn biedt dat mogelijkheden volgens Frank. ‘’Vroeger moest je alles zelf doen: verkoop, teelt, nu is het allemaal onderverdeeld in functies omdat bedrijven groter zijn. Vroeger had iedereen een tuintje en nu zijn het grotere bedrijven geworden. En daardoor kan je nu dus een baan hebben voor 40 uur in de week of zelfs 3 dagen.’’

 Heb jij vragen over dit interview? Onze collega Romy Perizonius beantwoordt ze graag. Voor meer informatie over de hbo-opleiding Tuinbouw & Agribusiness verwijzen we je graag door naar Hogeschool Inholland.