nieuws

Nieuws

De kwaliteit van het functioneren van het middenkader wordt vooral bepaald door de manier van aansturing

de-kwaliteit-van-het-functioneren-van-het-middenkader-wordt-vooral-bepaald-door-de-manier-van-aansturing
10 april 2015

Onderzoek leiderschap door Gerrie van Elswijk:

“ Dat het functioneren van medewerkers niet zozeer beinvloed wordt door de leidinggevende kwaliteiten van ons middenkader, maar dat zij zich onvoldoende ondersteund voelen in hun werk, waardoor zij niet optimaal kunnen functioneren, dat had ik niet verwacht”, vertelt Gerrie van Elswijk, werkzaam als P&Oer bij Bunnik Plants en stuurgroeplid van Kas groeit.

Gerrie deed onderzoek naar het functioneren van het middenkader binnen haar eigen organisatie. De reden van haar onderzoek komt voort uit het volgen van de opleiding HBO Arbeids- en Organisatiepsychologie bij de NCOI.

“Ik was op zoek naar meer verdieping in mijn functie. Hoewel tegenwoordig steeds vaker de ken- en stuurgetallen en toegevoegde waarde van HRM centraal staan, in de rol van ‘business partner’, vond ik het juist interessant om me eens te verdiepen in de synergie tussen mens en organisatie”.

 

Zelf was ze zeer verrast over de uitkomsten van haar onderzoek. De veronderstelling was dat door gebrek aan leiderschapskwaliteiten, de leidinggevenden onvoldoende in staat zijn om te anticiperen op de behoeftes van de verschillende groepen mensen waardoor de productiviteit niet optimaal is.  Maar de oorzaak ligt meer bij de aansturing van het middenkader. Er wordt nu hard gewerkt om de randvoorwaarden van het middenkader te verbeteren.

 

Gerrie heeft ook een workshop gegeven over functioneringsgesprekken op 3 maart tijdens de bijeenkomst Excelleren in leiderschap.  Zij had nog nooit een workshop gegeven en vond het zeer spannend om te doen. Zij maakt bij functioneringsgesprekken gebruik van het kwaliteitenspel (kaartspel). Hierdoor haal je meer uit een functioneringsgesprek. Het vraagt wel enige oefening en lef om hiermee aan de slag te gaan. De workshop was geslaagd.  Gerrie:

Ik hoop dat ik de deelnemers aan mijn workshop aan het denken heb gezet over anderen manieren van omgaan met functioneringsgesprekken!”