nieuws

Nieuws

Column Anneke Postma: Angst is een slechte raadgever

column-anneke-postma-angst-is-een-slechte-raadgever
21 oktober 2015

Een bekend gezegde. Angst is een gezonde emotie die we allemaal kennen. Het beschermt ons op vele manieren maar kan soms doorslaan.

We hebben vele angsten bijvoorbeeld:

‘Angst om dood te gaan’

‘Angst om voor een groep te staan’

‘Angst dat je fouten maakt in je werk’

De angst om dood te gaan overheerst, daar heeft iedereen last van. Daar komen vele andere angsten uit voort. Bijvoorbeeld de angst om je baan te verliezen, is eigenlijk de angst dat je honger gaat leiden en daardoor dood gaat. Maar in Nederland omkomen van de honger, hoe realistisch is dat?

Twintig jaar geleden raakte ik door een busongeluk van de weg en belande in een ravijn (India). Op dat moment flitst er van alles door je heen. Wat ik mij goed kan herinneren is dat ik vooral dacht aan mijn familie: ‘Wat is dit erg voor hen’. We maken ons vaak dan ook nog zorgen om anderen. We doen daarom de dingen maar niet. Uiteraard ga je achteraf de dingen nabeschouwen, hoe had ik dit kunnen voorkomen? Daar leer je dan weer van. Ik heb door het ongeluk juist meer lef gekregen. Want je bent niet zomaar dood en ik vond het voor mijzelf niet zo erg.

Natuurlijk kan een goede voorbereiding veel voorkomen. Maar zaken uitstellen omdat je teveel beren op de weg ziet, gaat er bij mij moeilijk in. ‘Ja maar’ wordt vaak gebruikt als excuus om iets niet te hoeven doen. En komt voort uit angst. We zetten deze emotie onnodig in en hebben er last van. Maar wat kunnen nu daadwerkelijk de gevolgen zijn?

De reden dat we nu nog niet bezig zijn met ons pensioen of met duurzame inzetbaarheid, komt ook voort uit angst. Nadenken over ouder worden doen we liever niet. Ons brein ziet de oudere die we ooit worden als een vreemde. Waarom zou je dan nu iets moeten ondernemen of regelen?

Als je nu preventief handelt kun je in de toekomst veel problemen (en daardoor onnodige kosten) voorkomen. En heb je later minder last van angst bijvoorbeeld omdat je geen inkomen hebt. Het is daarom belangrijk werknemers (jong en oud) na te laten denken over hun eigen toekomst. Je kunt ze stimuleren om naar de loopbaancafés te gaan. Dat veroorzaakt misschien onrust op korte termijn maar bevordert het werkplezier van de medewerkers op lange termijn. Het loopbaancafé van Kas groeit biedt ook de mogelijkheid om de dialoog over duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf te starten. Vervolgens kun je ook zelf loopbaangesprekken aanbieden.

Reuring stimuleert verandering! Werken aan duurzame inzetbaarheid binnen je organisatie vraagt een cultuuromslag. Het is een verandertraject waarbij vele angsten naar boven zullen komen die bespreekbaar moeten worden gemaakt. Bij verandertrajecten heb je eerst altijd gedoe. Je moet geduld hebben en iedereen erbij betrekken. Een gemiddeld verandertraject binnen een organisatie duurt 7 jaar. Maar dan heb je ook een futureproof bedrijf. Succes.

Anneke Postma, opleidingsmanager Kas groeit.