nieuws

Nieuws

Boer zoekt vrouw is feedback voor ondernemers

boer-zoekt-vrouw-is-feedback-voor-ondernemers
12 december 2018

In de blog voor Floranews, gaat Anneke Postma, Adviseur Opleiding & Ontwikkeling van Kasgroeit in op het de laatste aflevering van 'Boer zoekt vrouw'.


Afgelopen zondag heb ik genoten van de laatste aflevering van “Boer zoekt vrouw”. Voor mij als adviseur van Kasgroeit, is het programma een grote inspiratiebron. Tijdens de afleveringen borrelen namelijk een hoop ideeën en adviezen bij mij op die ik aan de boeren zou willen meegeven. Deze keer had Michelle, de champignonkweekster, een goed advies: “Jemig Jaap, je bent wel heel druk, je moet ervoor zorgen dat anderen het werk voor je doen”. Jaap, de Bouvardiakweker had tijdens de warme zomer problemen met zijn watergeefsysteem en daardoor wat weinig oog voor zijn vrouwen. Jaap zou meer kunnen delegeren maar hij zou ook zijn vrouwen om feedback kunnen vragen. Bijvoorbeeld door vragen te stellen als ‘Hoe ervaren jullie de logeerweek?” of “Wat zouden jullie graag anders zien?”

Uiteraard is het heel makkelijk over anderen te oordelen. We hebben over het functioneren van personeel snel een mening. Maar van wie krijg je als ‘ondernemer’ feedback? 
Feedback is erg waardevol want dat geeft jou als ondernemer informatie over waarin je nog beter kunt worden. Michelle haar feedback was zeer duidelijk. Zij ziet bepaalt gedrag: iemand is vooral zelf erg druk bezig, en geeft feed forward (advies): je kan veel meer delegeren. Zeer waardevolle informatie waar Jaap aan zou kunnen werken.


Een groot probleem voor ondernemers is dat ze niet zo vaak feedback krijgen. Zeker als je de enige ondernemer in het bedrijf bent. Personeel durft vaak geen feedback te geven vanwege hun afhankelijke positie. En ‘erfbetreders’ zoals leveranciers, accountants en banken, doen het vaak niet, omdat ze hun goede relatie willen behouden. Zij hebben een commercieel belang. 
Feedback, zeker als het niet op de goede manier wordt gegeven, kan verkeerd vallen. Velen durven het om deze reden niet aan. Hoe zal de ondernemer reageren?


Het makkelijkste is als je als ondernemer wat concreter om feedback vraagt. Hierdoor geef je een signaal af: je staat er voor open. Dit kan door medewerkers anoniem een enquête te laten invullen. Bedrijfseigen informatie werkt namelijk het beste. Kasgroeit kan hierbij helpen. Maar als ondernemer kun je ook aan collega-ondernemers feedback vragen. 
Feedback vragen is juist een teken dat je als ondernemer openstaat voor je eigen ontwikkeling en daaraan wil werken! Je leert ook na te denken over je eigen gedrag. Tweede tip: kijk ook eens met andere ogen naar “Boer zoekt vrouw”. Wat zie je? Hoe komt dit binnen bij vijf miljoen kijkers? Wat kan anders? Wat zou ik zelf doen?