Nieuws

Blog: Sollicitant is koning

15 juli 2021

Al enige tijd is de strijd losgebarsten om de perfecte kandidaat, het schaap met de 5-poten die alles kan, voor vacatures in de glastuinbouw, te vinden. Het geldt voor functies in de productie, teelt, logistiek en techniek. We merken dat glastuinbouwbedrijven steeds actiever zijn met de zichtbaarheid van hun vacatures. Dat is inderdaad belangrijk. Je wilt niet dat je vacature wegvalt tussen de duizenden andere vacatures van concurrenten. Realiseer je alleen wel dat die perfecte kandidaat steeds lastiger te vinden is. Wellicht is het goed om je wensen en eisen iets bij te stellen. Maar vooral belangrijk: hoe zorg je dat de gewenste kandidaat zich door jou voelt aangesproken?

Spreek de sollicitant persoonlijk aan en zorg dat de vacature uitnodigt om te reageren. Verplaats je in de sollicitant: wie is je doelgroep en waar zouden ze door getriggerd worden? Je zult vanzelf merken dat als je zo denkt, er meer inspiratie en creativiteit ontstaat. Het draait tenslotte om de sollicitant!

De feiten zijn hard, maar waar. Busladingen aan sollicitanten zijn er niet meer. We mogen vaak allang blij zijn dat er überhaupt één iemand reageert op een vacature, zeker als het gaat om specialistische vacatures in de teelt of techniek.

Het ideale plaatje in de doelgroep

Het is lastig je in te leven in de sollicitant, want elk persoon is tenslotte anders. Maar het kan helpen een beschrijving van de nieuwe medewerker te maken waar jullie naar op zoek zijn. Op welke generatie zetten jullie bijvoorbeeld in? Hier is online veel over te vinden.

  • Wat zijn hun kenmerken en gedragingen?
  • Wat vindt deze generatie belangrijk? (wat motiveert/demotiveert ze)
  • Wat zijn hun kwaliteiten
  • Wat zijn hun valkuilen
  • Wat drijft hem/haar? Wat vinden ze belangrijk in het leven?

Het klinkt heel makkelijk, maar doe het eens. Focus je op de sollicitant, verplaats je in wat hij zou willen horen en probeer hem te begrijpen. Dit helpt je bij het opstellen van een goed verhaal, over het bedrijf, de afdeling en natuurlijk over de openstaande vacature.

Wees niet te bescheiden

Je mag als bedrijf best opvallen, sterker nog... je moet wel! In de strijd om talent moet je laten zien wat er allemaal gebeurt, waarom je bedrijf zo bijzonder is en waarom je hier graag zou willen werken. Laat dus zien wat je in huis hebt, gooi je deuren open en wees transparant. Zorg voor uitstekende communicatie naar buiten, op social media kanalen en in je nieuwsbrieven. Maak mensen enthousiast!

Makkelijker gezegd dan gedaan

Dat is het zeker. Het is ook niet gezegd dat je dit even doet. Doe het niet alleen als HR adviseur, maar schakel de hulp in van de marketing of communicatie afdeling. Heb je deze niet? HR kan je ook van advies voorzien! Juist de samenwerking helpt bij het samenstellen, verwoorden en uiteindelijk onder de aandacht brengen van de vacature via diverse platforms en social media kanalen bij de juiste doelgroep.

Dus…  Draai het eens om. Kijk niet eerst naar wat je als bedrijf belangrijk vindt, maar begin eens met kijken naar wat je toekomstige werknemer belangrijk vindt. Je zult zien dat je eerder contact krijgt met geschikte kandidaten!

Deze blog is voor Floranews geschreven door Martijn van Velzen, Adviseur Arbeidsmarkt Kasgroeit.