nieuws

Nieuws

Bestaan geboren leiders?

bestaan-geboren-leiders
29 april 2015

Neemt iemand automatisch de leiding of is hem/haar dat bijgebracht? De NCRV heeft rond dit thema een aantal jaren geleden zelfs een realityprogramma gemaakt. Dus het is een vraag die leeft.

 

Uit onderzoek van de Leidse hoogleraar R. Andeweg blijkt dat mensen die het eerste kind zijn in een gezin, later een grotere kans op een leidinggevende functie te hebben. Zo is één op de drie politici eerste kind.  Niet de invloed van broers of zussen is bepalend maar de exclusieve aandacht van ouders. Dit biedt extra voordelen voor je ontwikkeling.

 

De vraag is of door de komst van de kleinere gezinnen dit in de toekomst ook nog geldt. 

 

Maar is niet iedereen een geboren leider? Iedereen heeft tenslotte wel de regie over zijn eigen leven (tenminste waar je invloed op hebt). Als baby geef je zelf al aan wanneer je honger hebt.

 

Of je graag leiding geeft hangt af van je diepere drijfveren: waarom  doe je dingen wel of niet en op welke manier. Werk je graag met anderen of liever alleen? Heb je de behoefte om de leiding te nemen en geeft dat voldoening? Uiteraard zijn  er wel een aantal succesfactoren, vooral je  communicatieve vaardigheid spelen een belangrijke rol.