nieuws

Nieuws

5 tips om met plezier langer door te werken

5-tips-om-met-plezier-langer-door-te-werken
2 augustus 2016

De eerste effecten van langer doorwerken zijn zichtbaar. Nu moet je doorwerken tot je 67 levensjaar maar mogelijk wordt de leeftijd nog verder verhoogd. Hoe blijf je met plezier langer doorwerken?

De vijf tips:

  1. Zingeving

Wil je tot je 67e niet hetzelfde werk blijven doen? Dan is het belangrijk om scherp voor ogen te houden wat je toegevoegde waarde is en hoe je deze kunt ontwikkelen en vergroten. Verder kijken dan de dagelijkse beslommeringen, zoek nieuwe inspiratie in je werk en werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Belangrijk is hoe jij je werk ervaart: dat je werk je voldoening geeft en dat je weet dat je ertoe doet.

  1. Een leven lang leren

Wat werk betreft, staat stilstand gelijk aan achteruitgang. Zowel markten en bedrijven als de toegevoegde waarde van kennis en kunde veranderen steeds sneller. Erg riskant dus om je niet te blijven ontwikkelen. Uit onderzoek van het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat jongeren 40% van hun werktijd aan informeel leren besteden. Dit percentage neemt af naarmate je ouder wordt, maar is nog altijd 25% bij de pensionering. Naast je werk trainingen volgen werkt positief. De combinatie van formeel en informeel leren is van groot belang om aantrekkelijk op de arbeidsmarkt te blijven. Zo werk je aan je eigen duurzame inzetbaarheid.

  1. Je netwerk ontwikkelen en onderhouden

Ga vooral netwerken. Bezoek beurzen, workshops, congressen, leverancier/afnemers en andere evenementen waar je bijleert en vakgenoten of andere potentiële relaties ontmoet. Combineer face-to-face-contacten met social media-activiteiten. Onderhoud je netwerk en help vooral ook anderen in je netwerk aan informatie of contacten. Wie weet wat die ander ooit nog eens voor jou kan betekenen.

  1. Praat bij/met je werkgever over duurzame inzetbaarheid

Uit onderzoek blijkt dat maar 24% van de werknemers vindt dat hun werkgever positief is over doorwerken na 65 jaar. 66% van de werknemers vindt dat hun werkgever hen hierin onvoldoende ondersteunt. Bespreek jouw inzetbaarheid met je werkgever. Neem zelf de regie.

  1. Zicht op je financiële situatie

Ben jij op de hoogte van je eigen financiële situatie? Dan weet je of eerder stoppen met werken een optie is. Vraag eens een pensioenberekening op. Met je DigiD krijg je heel simpel toegang tot deze gegevens via mijnpensioenoverzicht.nl. Bijna de helft van de werkende Nederlanders heeft dat dat nog nooit gedaan. Heb je nog niets of onvoldoende aan je pensioen gedaan? Maak op basis van je plannen een inschatting hoeveel geld je nodig hebt om prettig te kunnen leven. Hoever kom je met bijsparen of door je hypotheek af te lossen? En wie weet: als je werk blijft doen dat je boeit, werk je wellicht vanzelf langer door dan je nu denkt.