Nieuws

2023: Het jaar van de expertise

10 januari 2023

Programmamanager Edwin Zuidgeest blikt terug op zijn eerste jaar bij Kasgroeit en kijkt vooruit naar 2023. “2022 was voor de sector -en daardoor voor ons- een bewogen jaar, maar ik ben blij dat we onze dienstverlening hebben kunnen aanpassen en we werknemers en werkgevers konden blijven helpen. Juist door deze winter vol in te zetten op de ontwikkeling van werknemers, houden bedrijven mensen vast en kunnen ze straks weer sterker verder”

Na weer een corona-winter begin 2022 konden we elkaar eindelijk weer live ontmoeten en evenementen organiseren. De stijgende lijn en energie zat er goed in. Helaas kwamen we in het najaar in een energiecrisis terecht, waarin sommige bedrijven gedwongen waren te stoppen of het roer moesten omgooien. Dat was heftig. Een flink gedeelte van de bedrijven besloot om in de winterperiode de productie af te schalen waardoor er tijdelijk minder werk is voor hun personeel. Onze dienstverlening werd daardoor anders, we gingen heel concreet aan de slag met de uitdagingen van werkgevers en werknemers. Zo hielpen we werknemers met cv- en sollicitatietrainingen en bemiddeling als hun werkgever moest stoppen. Ook stelden we het winterprogramma op voor bedrijven die juist in de winter willen investeren in het binden en opleiden van hun personeel. In 2023 gaan we hier zeker mee door. Er staan daarnaast nog meer mooie projecten en samenwerkingen op de planning.

2022

Als we verder terugkijken hebben we naast onze reguliere werkzaamheden een aantal zaken die er echt uitspringen: We namen deel aan de virtuele banenbeurs, waarbij we het event mochten aftrappen in een talkshow achtige setting met gastheer Tim Senders om zo honderden jonge mensen in Nederland te bereiken. Stijn Baan (Koppert Cress) en Annelies Looye (Looye kwekers) vertelde over de veelzijdigheid en innovatiekracht van de sector en de kansen die er liggen voor jongeren. De overige banenbeurzen vonden weer live plaats en we organiseerden op verschillende plaatsen in het land P&O expertisegroepen. Dat was heel waardevol en zorgde ervoor dat er veel kennis en inspiratie op regionaal niveau werd gedeeld en nieuwe samenwerkingen ontstonden. Er is nog altijd veel bekijks en interesse voor de sector, bleek ook weer tijdens Kom in de Kas, waar wij met het hele team, verdeeld over heel Nederland aanwezig waren om de sector te promoten en vacatures onder de aandacht te brengen.

2023

Begin 2023 zetten we de dienstverlening rondom het winterprogramma voort. Verder ontwikkelen we veel concrete content die direct gericht is op werknemers. We reiken ze tools aan om hun loopbaan in de glastuinbouw te vervolgen als het bedrijf waar ze werken onverhoopt moet stoppen. Er is nog steeds een arbeidstekort in de sector. Dus alle ervaren mensen willen we in de glastuinbouw houden natuurlijk!
Afgelopen kwartaal hebben we gebruikt voor de voorbereidingen van het project Sleutel aan je Toekomst in de Kas, zodat we in 2023 weer technisch talent kunnen opsporen en laten opbloeien in de kas. De Brancheopleiding Glastuinbouw gaat starten in een vernieuwde vorm, die is opgebouwd in modules (waarover later meer). Daarnaast zijn we volop bezig met het verder opzetten van de communicatiestrategie op het gebied van HR en HR beleid en communiceren we meer per thema, zodat we verder de diepte in kunnen per specifiek onderwerp.

Krachten bundelen

We zoeken steeds meer de samenwerking in de regio op en bundelen krachten met greenports, provincies, gemeenten, onderwijsinstellingen, werkgeversservicepunten en sector overstijgende initiatieven. Per regio kan de behoefte verschillend zijn en daarom passen we ons daarop aan, naast onze landelijke communicatie en projecten natuurlijk. Afgelopen jaar zijn daar al leuke resultaten uit voortgekomen zoals de Scholierendag in de regio Zwolle en de HR Inspiratiesessies in de regio Gelderland. Qua communicatie en bereik kunnen we nog efficiënter en slimmer werken, dus dat is een belangrijk aandachtspunt voor de komende periode.

Maak gebruik van onze diensten!

Wat zijn jouw goede voornemens? Ik weet er een: Bel je Kasgroeit contactpersoon of hou de website en social media kanalen in de gaten. We kunnen je (kosteloos) verder helpen, of je nu werknemer, werkgever of werkzoekende bent. Klik eens door het ruime scholingsaanbod om te zien wat voor jou of jouw werknemers interessant is om in te ontwikkelen. Er is keuze genoeg en in de huidige tijd misschien wel belangrijker dan ooit!

Neem contact met ons op!