nieuws

Nieuws

10 tips om weer te leren leren

10-tips-om-weer-te-leren-leren
4 juli 2016

Ga je binnenkort aan een studie of cursus beginnen en je bent al weer een tijdje uit de schoolbanken? Dan kost het best wat moeite om het leren weer onder de knie te krijgen. En hoe zorg je ervoor dat de kennis beter beklijft.

 

Hieronder enkele praktische tips over hoe je dat kan doen:

  1. Verbeter je concentratie

Concentratie is het richten van je aandacht op hetgeen je wil weten en vormt daarom een noodzakelijke voorwaarde om iets te kunnen onthouden. Onderzoek hoe jij je het beste kunt concentreren. Bijvoorbeeld geen telefoon, uiterste stilte of juist wel met muziek op de achtergrond.

  1. Focus

Tracht je leerstof bewust en gericht waar te nemen en te verwerken. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen voor je begint met leren (vb. wat verwacht de trainer van je? Wat hoop je bij te leren in dit hoofdstuk? Op welke vragen zou je graag een antwoord vinden?, …). Ga tijdens het leren op zoek naar de antwoorden op je vragen. Dit bevordert de concentratie en zorgt ervoor dat de leerstof ook meteen beter opgeslagen wordt.

  1. Gebruik je zintuigen

Hoe meer zintuigen we tegelijkertijd betrekken wanneer we bezig zijn met onthouden, des te beter onthoudt je brein de informatie. Dus niet alleen is lezen (=zien), maar hoor het ook -of wel spreek het uit-, voel het, proef het en ruik het ook! Gebruik zoveel mogelijk zintuigen tegelijkertijd, zo vaak mogelijk! Dus herhaal hardop, volg filmpjes over het onderwerp, discussieer met medecursisten), beweeg (studeer bepaalde zaken al wandelend, schrijvend, tekenend, …), ... Probeer tijdens het studeren je leerstof levendig voor te stellen (met geuren, kleuren, smaak, geluiden, …).

  1. Verdiep jezelf

Zorg ervoor dat je de leerstof begrijpt, dat je er inzicht in hebt. Leerstof die je begrijpt onthoud je eens zo makkelijk. Stel jezelf dus vragen bij je leerstof, maak oefeningen, zoek eigen voorbeelden.

  1. Link met je voorkennis

Voor werkenden is dit heel belangrijk. Leg verbanden tussen de nieuwe leerstof en je voorkennis. Praat hierover met collega’s. Voor je begint met studeren: ga eens na wat je al weet over het onderwerp, of waar de titel jou aan doet denken. Op deze manier activeer je jouw voorkennis en kan je de nieuwe leerstof meteen hieraan koppelen. Dit helpt je om de leerstof op te slaan en ze later ook makkelijk weer op te roepen.

  1. Studeer actief

Beperk je niet tot het passief en lineair doorlezen van de leerstof, maar studeer actief: ga op zoek naar hoofd- en bijzaken, maak aantekeningen, ontwerp je eigen schema’s, zoek verbanden, eigen voorbeelden, …

  1. Fantaseer

Fantaseer over en met de informatie die je tot je aan het nemen bent. Fantaseren is een manier om interne beelden te maken en zoals je al weet is je brein gek op beelden. Ezelsbruggetjes ofwel associëren verbindt informatie in je brein.

  1. Pas toe

Pas je leerstof toe door oefeningen te maken, de taken uit te voeren de met de lesstof te maken hebben, jezelf vragen te stellen, links te zoeken met je dagelijks leven en de actualiteit, … Toepassen kan je ook zien als een vorm van herhaling.

  1. Voed je rechterhersenhelft

Betrek bewust je rechter hersenhelft bij het studeren: ga op zoek naar verbanden en naar de rode draad doorheen de leerstof. Leg linken met andere cursussen, gebruik je fantasie en humor bij het studeren (vb. door verbeelding, associatie, ...). Werk in je schema’s met verschillende kleuren, tekeningen, … Zo zorg je ervoor dat je rechterhersenhelft betrokken blijft bij de leerstof en minder snel afdwaalt. Bovendien onthoud je leerstof veel beter als je de hersenhelften allebei gebruikt.

  1. Zorg goed voor jezelf

Alcohol, bepaalde drugs en slaapmiddelen hebben een negatieve invloed op het geheugen. Noten (de zogenoemde ‘studentenhaver’) daarentegen zouden een positieve invloed hebben op het geheugen en de concentratie. Neem regelmatig pauze en stimuleer daarbij je andere hersenhelft en beweeg.

 

Vragen of heb je hulp nodig. Neem dan contact op met Anneke Postma, a.postma@kasgroeit.nl