nieuws

Nieuws

Welk woord heb jij het afgelopen jaar het vaakst gelezen of gehoord?

welk-woord-heb-jij-het-afgelopen-jaar-het-vaakst-gelezen-of-gehoord
4 januari 2016

 Aan het einde van het jaar kijk ik altijd even terug op het afgelopen jaar. Wat waren    de meest opvallende dingen? Wat was continu in het nieuws en wat voor invloed heeft dat op mijzelf gehad?

 

Wat natuurlijk het meest in het nieuws is geweest is IS, vluchtelingen en Syrië (tenminste dat is mijn beleving). Dat nieuws doet wel iets met mij. Je zal alles maar achter moeten laten en opnieuw moeten beginnen. Waar ga ik dan heen? Wat ga ik daar doen? Waar heb ik de meeste kans op succes?

 

Als je voor een gedwongen feit staat moet je wel veranderen. Maar graag stellen we veranderingen uit. Veranderingen versterken de onzekerheid, we willen nu eenmaal graag weten waar we aan toe zijn.

 

Maar toch is het goed om zo nu en dan eens stil te staan bij een aantal levensvragen. Want stel: je bent op de helft van je werkzame leven, je hebt nog heel wat werkzame jaren voor de boeg. Wat kan je allemaal nog doen? Blijf je al die jaren nog hetzelfde werk doen of ga je toch nog een keer je koers wijzigen? En waar ligt dan je hart? Wat zou je meer willen doen of wat juist minder? Wat zou je dan nog moeten leren? Belangrijke vragen om eens bij stil te staan want misschien geeft het inspiratie om het volgend jaar eens anders aan te pakken. Hierover praten met anderen kan helpen.

 

Maar zijn de woorden Syrië, vluchtelingen en IS nu de meest gebruikte woorden? Het antwoord is: ‘nee’ (tenminste op websites). Dat zijn: mensen, plaats, vrouw, leven, tijd, man, jaar, dag, aantal, werk.

 

Daarom beste mensen, wens ik u het komende jaar veel geluk, inspiratie en veel (werk)plezier toe. Geniet van het leven.

 

Column: Anneke Postma: Kas groeit.