Nieuws

Tips voor het schrijven van vacatureteksten

1 februari 2021

Goed personeel is schaars, dat weet bijna iedereen wel. Maar wat kun je als bedrijf doen om de kans te vergroten dat de juiste kandidaten op jouw vacature reageren? Hieronder 3 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

1. Duidelijke functieomschrijving

Zorg ervoor dat potentiële kandidaten goed voor ogen hebben wat de functie precies inhoud. Welke werkzaamheden worden uitgevoerd? En hoe lang is iemand bezig met een bepaalde taak vanuit de functieomschrijving? Geef bijvoorbeeld een omschrijving hoe een werkdag eruit ziet van begin tot eind. Of geef bij de werkzaamheden die bij de functie horen een tijdsverdeling aan. Wees natuurlijk transparant over de inhoud. Niets is vervelender als blijkt dat verwachtingen van de functie niet overeenkomen wanneer iemand is gestart.

2. Spreek de juiste doelgroep aan.

Personaliseer de vacaturetekst. Laat de potentiële kandidaat zien dat het voor hem of haar bedoeld is en wees creatief in het verwoorden. De vacaturetekst is een uitgesproken middel om de doelgroep aan te spreken die jij, als bedrijf wil werven. Stem dit dus goed op elkaar af!

3. Bedrijfscultuur

In het verlengde van de vorige tip wil je een kandidaat werven die past binnen de bedrijfscultuur. Laat dus in de tekst terugkomen hoe jullie met elkaar omgaan binnen de organisatie. Welke normen en waarden zijn belangrijk? Wat voor sfeer kan de kandidaat verwachten? Maar bijvoorbeeld ook activiteiten die ondernomen worden.

De keuze is reuze

Heb je een sollicitatie ontvangen? Wacht dan niet te lang om contact op te nemen met de potentiële kandidaat. In veel functies is de keuze reuze voor goede kandidaten. Probeer te voorkomen dat de kandidaat voor een ander aanbod kiest omdat het te lang duurt voordat de zaken rond zijn.

Heb je vragen over deze tips of heb je hulp nodig bij een vacaturetekst? Neem gerust contact op met ons, wij helpen je graag.  

Romy Perizonius, Junior Adviseur Arbeidsmarkt