Nieuws

Studenten HAS oefenen online sollicitatiegesprekken met Kasgroeit

30 april 2021

Op woensdag 21 april mocht Jos Klop samen met Arlet Dechering van de HAS Hogeschool (Den Bosch) met meerdere studenten sollicitatiegesprekken voeren. In de sollicitatietraining werd het echte solliciteren zo goed mogelijk nagespeeld, alsof het voor een echte baan was. De leerlingen moesten van tevoren een motivatie schrijven, hun cv opstellen en uiteindelijk dus het gesprek voeren.

Jos Klop: “Ik vond dit een enorme eer om te doen! Met toekomstige vakmensen van onze sector spreken die vol energie aan het begin van hun loopbaan staan. Na afloop van elk gesprek gaven we feedback aan de studenten. Naast alle pluimen en veren konden we ze gelukkig ook het een en ander meegeven ter verbetering.”

Meest gegeven tips

Tijdens de online training viel het Jos en Arlet op dat een aantal tips meerdere keren terug kwamen. Wij delen hier graag de belangrijkste met je:

1. Gebruik een leuke representatieve foto van jezelf. Het is een mogelijkheid om direct een goede indruk te maken op de recruiter.

2. Bereid je goed voor. Niet alleen op de functie, maar zeer zeker ook op het bedrijf. Wat kun je vinden op de website over het bedrijf? Wat willen ze uitstralen en wat vinden ze erg belangrijk? Als duurzaamheid een pijler is van het bedrijf en de website komt het erg sterk over als je daar in je gesprek aan kunt refereren.

3. Weet wie je bent, hoe je jezelf presenteert en welke competenties er worden gevraagd. Waar sluiten jouw competenties goed op aan en waar juist wat minder? Het is goed om voor zowel je sterke als je minder ontwikkelde competenties concrete voorbeelden te bedenken. Met een goed voorbeeld ‘bewijs’ je waarom je iets goed kunt. Soms kun je daar ook voorbeelden uit je privéleven bij geven. Bijvoorbeeld: “Ik kan goed organiseren. Zo organiseer ik elk jaar voetbaltoernooitjes voor de jeugd bij mijn voetbalclub.”

4 .Je cv mag best persoonlijker. Zet in een aantal zinnen uiteen: wie ben je, wat is je kracht is en waar ben je naar op zoek in een baan.

5. Ten slotte: Het sollicitatiegesprek is er niet alleen om het bedrijf te overtuigen dat ze jou moeten aannemen voor de baan. Het is uiteraard ook een mogelijkheid om verder te ontdekken of jij graag bij het bedrijf zou willen werken. Wat zou je graag willen weten over het bedrijf, de cultuur en de collega’s?

Arlet Dechering: "Met de uitgebreide sollicitatietraining willen we zorgen dat iedere student een goede positie in het bedrijfsleven vindt. Als iemand start op de juiste plek is de kans op succes het groots voor student maar ook voor de agrarische sector. De HAS is trots op alle studenten die afstuderen en instromen in de Nederlandse Land- en Tuinbouw sector.  Door samen met deskundigen zoals Jos Klop van Kasgroeit, de sollicitatiegesprekken te voeren, ervaart een student wat echt belangrijk is om die droombaan te krijgen."

Meer sollitatietips?

Wil jij ook sollicitatietips of meer informatie over het werken, leren en ontwikkelen in de glastuinbouw? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Dit bericht is geschreven door Adviseur Jos Klop die door HAS was gevraagd voor de online sollicitatietraining. Neem gerust eens contact met hem op!