Nieuws

Stretch jouw werknemers

28 september 2023

“Vertel iets wat jouw collega’s nog niet van je weten…” Een vraag van onze trainer van een training die we als team laatst volgden met Kasgroeit. Ik vertelde met enige trots: “ik heb het gewoon gedaan, ik heb een proefles zangles genomen!”. Dat wisten ze nog niet, verbaasde reacties volgden. Trots omdat die proefles alleen al behoorlijk spannend voor me was. “Ik zei er ook gelijk bij: het blijft bij een proefles hoor, ik durf dat toch niet, dus ik ga me toch niet opgeven voor alles sessies.” Maar deze zomer besloot ik: ik ga het gewoon WEL doen. Gewoon omdat ik het leuk vind, er blij van wordt. Een hele overwinning. Volle zalen hoef ik er niet mee te trekken en wie er nou nog meer blij van wordt dat vraag ik me ook vooral nog steeds af. Maar ik ga het doen!

Nieuwe dingen doen motiveert

Voor iedereen is het goed om zichzelf af en toe te stretchen. Iets nieuws te doen. Omdat dat goed is voor je brein en omdat je daar blij van wordt. Ook tijdens je werk is het motiverend voor werknemers om nieuwe dingen te blijven doen. Mensen zijn niet ingericht op stilstand. Veel mensen denken dat wel maar als ze dan eens in hun eigen werkomgeving bijvoorbeeld kijken wat er allemaal is veranderd de afgelopen jaren dan is dat meer dan ze vaak denken. De wereld groeit elke dag. Mensen groeien ook. Het tempo verschilt van mens tot mens maar alles is in beweging.

Werknemers in de leerstand

Vaak krijg ik van bedrijven terug: “mijn werknemers willen geen nieuwe dingen doen. Ze vinden het werk wat ze doen wel best. Maar het bedrijf verandert wel, wij hebben als organisatie wel nodig van onze werknemers dat ze nieuwe dingen blijven doen. Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen?” Er zijn meerdere dingen die je als werkgever kunt doen om mensen te stretchen. Alles begint in mijn ogen bij een goed gesprek. Wat iemand motiveert is voor iedere werknemer anders. Heb jij in beeld per individuele werknemer wat zijn of haar motivatoren zijn? Voor meer informatie kun je onze informatie over Persoonlijke ontwikkelgesprekken voeren bekijken.

Een soortgelijke vraag kreeg ik ook van Opti-flor. Rinske van den Berg, adviseur Mens en Organisatie: “Wij doen al veel op het gebied van binden en boeien van onze werknemers. We bieden verschillende leertrajecten aan, wisselen veel kennis uit. Wij zijn op zoek naar verbinding tussen al deze leeractiviteiten. . De leermogelijkheden zijn niet allemaal bekend bij onze werknemers. En het is een uitdaging om de dingen die we leren in trainingen te vertalen naar de werkvloer”.

Leren vertalen naar de praktijk

Bij het vertalen van datgene wat geleerd is in een cursus of training, is het belangrijk dat het geleerde gedaan of geoefend wordt in de praktijk. En ook dat deelnemers daar feedback op krijgen. Heel praktisch kun je dus iemand vragen naar hoe de training was. BV: een werknemer heeft een sales training gedaan, dan kun je afspreken dat deze werknemer bij 5 klanten deze gesprektechniek gaat toepassen. Daarna kun je ook bespreken in de ontwikkelgesprekken, wat heeft dit opgeleverd? Inhoudelijkere gesprekken, een goede band met de klant mogelijk al andere verkoopresultaten? Samengevat gaat het dus om toepassen, evalueren en concrete leerdoelen en acties aan koppelen. Werken aan de vertaling van het leren naar de werkvloer verhoogt het rendement op leren.

Opti-flor

Op dit moment ben ik samen met mijn collega Jos Klop bezig om Opti-flor hierin te begeleiden. Geen gemakkelijk traject, je hebt het eigenlijk over de gehele leercultuur van het bedrijf. En zo’n verandering bereik je niet van de ene op de andere dag. Maar de drive is er zowel bij Mens en Organisatie als de directie van de organisatie. Opti-flor ziet de noodzaak in van het ontwikkelen van haar medewerkers. En de noodzaak om in te kunnen spelen op de innovaties die er zijn in de sector. Rinske van Opti-flor: “De technologische ontwikkelingen daar zijn we in de glastuinbouw vaak goed in. Het zijn echter onze medewerkers die met deze nieuwe technologieën gaan werken. Minstens net zo belangrijk. Misschien zelfs nog belangrijker . Om de technologische innovaties te laten slagen is er ook sociale innovatie nodig. Voor ons een belangrijk thema op in ons HR beleid! De mens voorop!

Heb jij een soortgelijke vraag zoals Opti-flor? Wil je ook aan de slag met het in de leerstand krijgen van jouw werknemers? Neem contact op met Jos Klop of Mara Juckers

Of: Ga zelf aan de slag en lees alvast de tien tips voor een lerende organisatie!