Nieuws

De nadruk op leren, in plaats van presteren

Steeds meer mensen willen van cum laude af
3 augustus 2023

In onze maatschappij wordt status gezien als succes. Een hoog diploma, cum laude geslaagd, een goed betaalde baan. Allemaal factoren die mensen zien als 'succes'. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Steeds meer mensen willen van cum laude af 

Je krijgt deze titel als je met hoge cijfers slaagt voor je eindexamen van je opleiding. Een leuke titel zou je denken. Toch vinden steeds meer mensen dat cum laude afgeschaft moet worden. 'Leg de nadruk op leren, in plaats van presteren'. Uit onderzoek blijkt dat veel studenten mentale problemen ervaren door de prestatiedruk die er binnen de maatschappij wordt opgelegd.

Er ontstaat een verandering in de maatschappij. Steeds meer scholen willen de focus leggen op het leerproces in plaats van de prestatie. Zo zijn vier van de acht geneeskunde opleidingen gestopt met het uitdelen van de titel 'cum laude'. Ze hopen daarmee te bereiken dat leerlingen minder bezig zijn met cijfers en meer ruimte krijgen om iedere dag ontspannen te leren.

Kweek een leercultuur

Wij staan helemaal achter deze verandering en moedigen scholen, bedrijven in de glastuinbouw en werknemers alleen maar aan om breder te kijken naar het ondewerp leren en ontwikkelen en minder te focussen op de beoordeling of harde cijfers.

Sterker nog: In de sector volgen de veranderingen in teelt en techniek elkaar zo snel op dat het noodzakelijk is om (internationale) werknemers duurzaam inzetbaar te houden en bedrijven toekomstbestendig te houden.

Per 2024 komt onze dienstverlening helemaal in het teken van leren en ontwikkelen te staan. Wij zullen je vanaf september dit jaar al meenemen in alle facetten die nodig zijn voor het kweken van een betere leercultuur binnen jouw bedrijf. We zullen bedrijven in de sector begeleiden en tips, tools, informatie en inspiratie geven om hier aan te gaan bouwen. Onze adviseurs Opleiding & Ontwikkeling kunnen een analyse maken van hoe jouw bedrijf er voor staat en kunnen samen met jou de verdere behoefte bespreken. 

Ga kosteloos met ons in gesprek

Ga naar artikel NOS "Artsenopleidingen willen van cum laude af"