Nieuws

Hak jij die knoop door?

14 december 2021

Het sollicitatieproces kent veel verschillende aspecten. Van het bijwerken van je cv, tot het schrijven van je motivatie, het voeren van gesprekken, en soms zelfs meeloopdagen. Toch komt het moeilijkste deel op het laatst. Namelijk de fase waarin je knopen gaat doorhakken. Waar kies ik voor? Blijf ik toch maar veilig bij mijn huidige werk of kies ik voor deze nieuwe kans? Of wat als je zelfs kunt kiezen tussen meerdere banen? Wij geven je 4 tips om je te helpen bij het maken van deze moeilijke keuzes!

1 Onderzoek

Werkgevers staan soms in de rij om jou als nieuwe werknemer binnen te halen. De arbeidsmarkt is immers nog steeds krap. Door onderzoek te doen check je of de beloofde gouden bergen realistisch zijn. Ken je mensen die bij het bedrijf werken of hebben gewerkt? Stel hen eens concrete vragen. Bijvoorbeeld of er inderdaad een goede werk / privé balans mogelijk is. Natuurlijk is dit het subjectieve oordeel van 1 of 2 (oud) medewerkers. Toch kan het je helpen de puzzel completer te maken. Onderzoek kun je verder ook online doen door bijvoorbeeld naar reviews te kijken.

2 Vraag advies

Bespreek je dillema’s met mensen die jou goed kennen. Kies mensen die daarbij ook echt eerlijk tegen je durven te zijn. Het is een erg belangrijke beslissing dus mensen die je gedachten alleen bevestigen kun je beter hiervoor even links laten liggen.

3 Stel controlevragen na gesprekken

Een goed gevoel na afloop van een gesprek is absoluut belangrijk. Het is fijn als je ervaart dat er echt een klik lijkt tussen jou en de aanstaande werkgever. Mogelijk zorgt dit wel voor te snelle aannames. Wat wel en niet is besproken en wel of niet is toegezegd kan door beide partijen anders worden geïnterpreteerd. Een tip is om op de mail nog enkele controle vragen te stellen. Bijvoorbeeld: We hebben vanochtend besproken dat het mogelijk is om iedere woensdag vrij te zijn. Dit is erg belangrijk voor mij. Kunnen jullie bevestigen dat ik het goed heb begrepen dat dit mogelijk is? Aannames checken voorkomt teleurstellingen als je eenmaal in dienst bent.

4 Neem zelf regie over het proces

Laat je niet op het laatste moment opjutten. Neem zelf de regie in het proces. De aanstaande werkgever wil je misschien heel graag zo snel mogelijk in dienst nemen. Het is echter een grote beslissing voor jou. Neem tijd na de gesprekken om na te denken en ook na je het contract hebt aangeboden gekregen. Misschien ken je iemand in je omgeving die verstand heeft van arbeidscontracten. Laat hem/haar ook eens je contract bekijken.

Dit artikel is geschreven door Jos Klop, Adviseur Arbeidsmarkt. Heb je vragen? Neem gerust eens contact met hem op!