nieuws

Nieuws

Scholingsvoucher UWV kan aangevraagd worden door werkenden en werkzoekenden

scholingsvoucher-uwv-kan-aangevraagd-worden-door-werkenden-en-werkzoekenden
11 augustus 2016

Heb je interesse om een opleiding te volgen?

 

Als je een opleiding gaat volgen waarbij je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot, dan kun je maar liefst € 2.500,- subsidie ontvangen. Deze subsidie is mogelijk doordat de overheid investeert in arbeidsmarktkansen. De overheid wil met deze regeling de inzetbaarheid van mensen verbeteren.

 

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je op dit moment staat ingeschreven bij het UWV als werkzoekende. Je hoeft niet werkloos te zijn of het vooruitzicht te hebben werkloos te worden! Je wil misschien totaal wat anders gaan doen of je wilt hoger op komen. Je moet je dan alleen wel registeren als werkzoekende.  Dit klinkt tegenstrijdig maar je bereid je voor op een eventueel toekomstig beroep. Dit doe je door je cv te plaatsen op werk.nl en je gaat er mee akkoord dat het UWV je registreert als werkzoekende.

Dus ook als je op dit moment werk hebt of als zelfstandige werkt, kom je in aanmerking voor de subsidie. Daarbij moet je werkzoekend zijn en je willen scholen in de richting van een kansberoep. Dit is een beroep waarmee je meer kans maakt op de arbeidsmarkt.

 

Voor de glastuinbouw zijn de beroepen: kweker, meewerkend voorman teelt (groente, bloembollen, bomen, fruit)’, kansberoepen. Maar ook vertegenwoordiger van agrarische producten. Ik heb het UWV om een reactie gevraagd wat hieronder wordt verstaan:

  • Kweker (groente, bloembollen, bomen, fruit): geeft leiding aan een bloemen-, planten-, boom-, fruit- of groentekwekerij, verricht tuinbouwwerk en houdt zich bezig met de bedrijfsvoering. Voorbeelden van werkzaamheden: koopt grondstoffen in, stelt teeltplannen op, bewerkt de grond, plant, oogst en verpakt producten, onderhoudt contacten met afnemers en veilingen, geeft leiding aan medewerkers en houdt de bedrijfsadministratie bij.
  • Meewerkend voorman teelt (groente, bloembollen, bomen, fruit): werkt bij bloemen-, planten-, boom-, fruit- of groentekwekerij en geeft leiding aan een aantal collega's. Voorbeelden van werkzaamheden: koopt grondstoffen in, stelt teeltplannen op, bewerkt de grond, snijdt, sorteert en verpakt producten (machinaal), stelt machines in en onderhoudt deze, verdeelt het werk, instrueert en begeleidt collega's, beoordeelt tijdens het werk de kwaliteit van medewerkers, bestelt materialen en houdt een eenvoudige administratie bij.

Reactie UWV:  ‘Maar aangezien de beoordeling per aanvraag geschiedt kunnen we niet op voorhand zeggen welke cursussen wel of niet voor een scholingsvoucher in aanmerking komen’.

Heb je interesse? Hier kun je  meer informatie over de voorwaarden vinden. Je vraagt zelf rechtstreeks de scholingsvoucher aan bij het UWV.

Meer informatie over opleidingen die van toepassing kunnen zijn bij bepaalde functies, is te vinden op de website van Kas groeit/opleidingen. Klik in de linkerbalk op de functie van teamleider of meewerkend voorman, dan zie je welke cursussen daarbij passen. Wij kunnen vooraf niet garanderen of de scholingsvoucher wordt toegekend, dit wordt bepaald door het UWV.

Wil je het roer omgooien en totaal iets anders doen, kijk dan op de lijst kansberoepen. Er worden zeer veel beroepen genoemd.

De lijst kansberoepen is te vinden in het aanvraagformulier.

De regeling is nieuw, ervaringen van deelnemers zijn helaas nog niet beschikbaar. Mocht je een aanvraag hebben gedaan en deze is toegekend of afgewezen? Dan kom ik graag met je in contact. Heb je vragen bij het invullen van het aanvraagformulier? Neem dan contact op.

Anneke Postma, opleidingsmanager Kas groeit, 06-301 082 36,  a.postma@kasgroeit.nl