Nieuws

Samen met scholieren op pad

7 november 2022
Om scholieren te interesseren voor de glastuinbouw heb ik de afgelopen weken meegeholpen aan het organiseren van een scholierenmiddag in de regio Ens in de Noord-Oostpolder. Samen met stichting Nieuwland en een 5-tal bedrijven aan de Enserweg is er in de Herfstvakantie een leuke middag georganiseerd voor scholieren.
 
Een 30-tal scholieren van de deelnemende bedrijven verzamelden zich vrijdag 21 oktober in de herfstvakantie bij kwekerij Baas. Na een inleidend praatje waarbij de ondernemer aan het woord was, was er een leuke rondleiding door het bedrijf.
 

Op een golfkarretje rondgereden

We werden met z'n allen op een platte wagen achter een golfkarretje door de kas gereden. Eerst langs de techniek en wat een veelzijdigheid aan werkzaamheden kwam daar naar voren! Je zag een aantal jongeren met elkaar smoezen: ‘zo, hier zijn echt veel mogelijkheden als je in de techniek wilt werken!’ De demonstratie van het gebruik van de drone bij de teelt sprak ook tot de verbeelding. De middag werd afgesloten met een Kahoot-quiz met leuke prijzen en met een frietje en een snack bleven de meeste scholieren nog even napraten.
 
Al met al was het een leuke middag waarbij de scholieren enthousiaste verhalen te horen kregen over de tuinbouw. Een middag die zeker voor herhaling vatbaar is.
 

Jongeren aantrekken blijft belangrijk

Ik vind het mooi om te zien dat er nog altijd initiatieven zijn om jongeren te interesseren voor de glastuinbouw. Dit is en blijft belangrijk, want de jeugd is de toekomst! Ik zag laatst ook de activiteiten van Green Unplugged voorbij komen. Groepen scholieren gingen op bezoek bij bedrijven in regio Westland. Ook leuk dat er zoveel bedrijven enthousiast meewerken om jongeren te laten zien wat er allemaal mogelijk is in de glastuinbouw. Ook voor de BBL-opleiding Teelt en Logistiek van Lentiz, waar Vreugdenhill Young Plants de aanjager van is, zie je een grote belangstelling vanuit bedrijven om deel te nemen.
 

Juist nu

Al vele jaren zien we dat het lastig is om mensen van buiten de sector naar binnen te halen, omdat het vaak toch nog te onbekend is. Maar we hebben momenteel zo’n ruim 300 vacatures op onze vacaturebank staan met hele diverse functies, die juist heel goed kunnen worden ingevuld door specialisten en opgeleiden uit andere hoek. Ook al zitten we midden in de crisis, het is belangrijk hier nog altijd aandacht aan te besteden. Laat je inspireren door de initiatieven van andere bedrijven en organiseer zelf vanalles om jongeren aan te blijven trekken in de glastuinbouw.
 

Ook als ze al bij je werken

Werken er al veel jongeren bij jou binnen je bedrijf? Ook dan valt er nog veel te behalen. Bied je ze de kans om te groeien binnen je organisatie? Vaak weten scholieren niet wat de mogelijkheden allemaal zijn binnen de sector. Wij staan volgend jaar in elk geval weer met onze scholierendag ergens in Nederland, misschien wel bij jou in de buurt. Hou het in de gaten.
 

Je doet het niet alleen

Kasgroeit helpt je om een goede werkgever te zijn en het beste in je werknemers naar boven te halen. Daarnaast kun je ook bij ons terecht als je nieuw talent nodig hebt. We brengen je graag in contact met werkzoekenden, studenten of het onderwijs. Ben je nieuwsgierig naar wat Kasgroeit tijdens de crisis voor jou als werkgever of HR-werknemer kan betekenen? Wil je ook meer organiseren om jongeren aan te trekken maar weet je niet hoe? Neem contact met ons op!
 
 
Deze blog is geschreven door Jolanda Rosloot, Adviseur Arbeidsmarkt bij Kasgroeit.