nieuws

Nieuws

Salaris ongemak

Salaris ongemak
22 juli 2020

Het klinkt wellicht bekend in de oren; Na het plaatsen van een vacature meldt zich een top kandidaat! Je wordt al blij als je het cv ziet. Eindelijk iemand die goed past op die sleutelpositie in het bedrijf.

De potentiele bedrijfsleider komt op gesprek en na een positieve evaluatie komt de kandidaat ook op tweede en wellicht zelfs een derde gesprek. De kandidaat maakt kennis met verschillende mensen in het bedrijf en krijgt uiteraard een uitgebreide rondleiding in de kas. Alle lichten lijken op groen te staan. De kandidaat is enthousiast en het bedrijf wil graag dat hij/zij in dienst komt. Dan moeten er nog wel even over het contract en het salaris gesproken worden. Een formaliteit, zou je denken, na zoveel wederzijds enthousiasme. Dan gaat het toch mis…. Er is een te groot verschil tussen beloning van het bedrijf voor dit soort functies en wat de kandidaat vraagt. Wat zonde! De kandidaat als het bedrijf hebben veel energie en tijd besteed in het traject en nu is iedereen weer helemaal terug bij af.

Verwachtingsmanagement

Wij als Kasgroeit zien het vaker gebeuren dan je misschien zou verwachten. Bedrijven die vergaande gesprekken voert met een geschikte kandidaat, zonder één keer te praten over het salaris. Vanuit het perspectief van de ondernemer is het veelal belangrijk dat het salaris binnen bepaalde bedrijfsnormen blijft. Als je een nieuwe medewerker veel meer betaalt dan een medewerker in dezelfde functie nu verdiend, moet je van goede huize komen om dit uit te leggen naar je andere medewerkers. De kandidaat heeft aan de andere kant ook verwachtingen. Hij/zij is een bepaalde beloning en bestedingspatroon gewend. Soms is een kandidaat bereid om daaraan concessies te doen, maar altijd tot bepaalde hoogte. De vaste lasten moeten immers betaald worden.  Uit onderzoek blijkt dat het salaris nog steeds een zeer belangrijke reden is om te solliciteren. 

Maak salaris bespreekbaar

Maar hoe moet je het dan wel aanpakken? Hier enkele tips:

  1. Wacht niet tot het laatste moment. De salarisbespreking is té belangrijk om te laten wachten tot het laatste moment. Maak het in het begin van het traject bespreekbaar.
  2. Zet in de vacature een salarisindicatie. Dit kan een range zijn (bijvoorbeeld 2000,- tot 2400,- bruto per maand) of een maximumsalaris.
  3. Durf je dat niet aan? Vraag dan in ieder geval al in het eerste gesprek naar een indicatie bij de kandidaat. Een indicatie is nog geen onderhandeling, maar schept wel meer duidelijkheid.
  4. Maak grote verschillen bespreekbaar. Als vraag en aanbod van het salaris te ver uit elkaar gooi dan niet direct de deur dicht. Bespreek het eerlijk met een kandidaat. Het kan soms zijn dat een kandidaat toch concessies wil doen, om te investeren in een nieuwe functie. Maar ook hier geldt; wacht niet te lang om dit te bespreken. Een goed moment kan zijn in een telefoongesprek, enkele dagen na het eerste sollicitatiegesprek. Je hebt dan de tijd gehad om erover na te denken en dit intern te bespreken, zo weet je direct of het zin heeft om een tweede sollicitatiegesprek te voeren.

Kortom; bespreek het salaris in het begin van de sollicitatie procedure, zo voorkom je vervelende situaties aan het einde van de procedure.

Wil je meer weten over het uitvoeren van een sollicitatieprocedure, neem contact op met een van onze Adviseurs Arbeidsmarkt.