Nieuws

Op dinsdag 17 november 2020 gaven onze adviseurs Anneke Postma en Jolanda Rosloot de Online Masterclass: Lerende organisaties in de glastuinbouw. Bekijk de gehele online masterclass hier terug: 

 

Dit webinar is onderdeel van een serie Masterclasses over: “Het stimuleren van leren en meegroeien van medewerkers in de glastuinbouw”. In deze eerste masterclass bespraken we de theorie en praktijk van “Lerende organisaties in de glastuinbouw”. Welke factoren spelen een rol bij de lerende organisatie en wat kun je hiermee in de praktijk.

Medewerkers moeten overleven en bloeien in een omgeving die steeds sneller lijkt te veranderen door technologische ontwikkelingen en marktomstandigheden. Dit is geen gemakkelijke opgave,  Bij veel bedrijven in de glastuinbouw wordt ervaren dat medewerkers niet altijd meegroeien met de ontwikkelingen omdat ze het niet nodig vinden. Bijvoorbeeld bij het toepassen van nieuwe kennis, nieuwe technieken en het ontwikkelen van vaardigheden.

Directie, HR en leidinggevenden ervaren in gesprekken met medewerkers dat zij hierbij soms tegen een muur aanlopen. Medewerkers geven excuses om niet meer iets nieuws te leren. Dit loopt uiteen van ik ben te oud om iets nieuws te leren, in mijn werk verandert er niets, daar heb ik geen tijd voor, ik hoef nog maar een paar jaar, ect. Het resultaat van deze houding is dat medewerkers na verloop van tijd niet meer meegaan in de nieuwste ontwikkelingen zoals het gebruik van ICT, projectmatig werken, het geven van feedback of het toepassen van het ‘Nieuwe telen’. De ontwikkeling van medewerkers stagneert waardoor deze minder goed inzetbaar wordt.

De gewenste situatie is dat medewerkers blijven leren en meegroeien in de ontwikkelingen van het bedrijf, met als resultaat dat het bedrijf innovatief blijft en dat de klant een kwalitatief goed product ontvangt wat voldoet aan de eisen.

Deze serie van 3 masterclasses gaat in op de vragen:

  1. Hoe kan je ervoor zorgen dat medewerkers blijven leren en meegroeien met de ontwikkelingen van het bedrijf?
  2. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers wendbaar blijven, betrokken blijven en daardoor productief blijven voor je bedrijf?
  3. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers blijven meegroeien, betrokken blijven en daardoor productief voor je bedrijf?