nieuws

Nieuws

Nolina kwekerijen wint de Stigas publieksprijs

nolina-kwekerijen-wint-de-stigas-publieksprijs
12 december 2017

De Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs 2017 werd gewonnen door Vossebeld – cultuur- en civiele techniek. De tweede prijs ging naar Nolina Kwekerijen en de derde naar Aldo – Natuurlijk Tomaat. Nolina Kwekerijen won ook de publieksprijs. De prijzen werden bekend gemaakt door Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement verbonden aan de Open Universiteit Nederland.

 

Arbeidsomstandigheden, verzuimbegeleiding; deze bedrijven hebben het op orde. Ze zijn bezig met volgende stappen. De vraag die je bij alle bedrijven steeds weer tegenkomt is: hoe maak ik mijn mensen mede-eigenaar van wat er in mijn bedrijf gebeurt? Van taakgericht naar mensgericht werken, dat is de beweging. Het devies dat je bij al deze bedrijven tussen de regels doorleest is: je kunt het als ondernemer niet alleen, geef mensen daarom de ruimte om zich te ontwikkelen.

 

Alle vijf hebben een duidelijke visie: hier staan we voor, daar willen we naartoe en ze betrekken hun medewerkers daarbij. Zoals Goof Rijndorp van Bras Fijnaard het zo treffend verwoordt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” En kiezen voor je mensen kan ook betekenen dat je – onder werktijd – iets extra’s voor ze doet, zoals Nolina kwekerijen die dat laat zien met de inzet van de chiropractor. Of dat je ze, zoals bij Vossebeld, en volwaardige opleiding aanbiedt, ook als de medewerkers  al ‘op leeftijd’ zijn.

 

Stuk voor stuk inspirerende bedrijven waar we ontzettend veel van kunnen leren. Het zijn in feite allemaal winnaars.

 

De eerste prijs: : Vossebeld – cultuur en civiele techniek

Op nummer 1 staat het bedrijf dat al langere tijd radicaal investeert in hun oudere medewerkers: voor allemaal een mbo-dagopleiding. Dat is ontzettend bijzonder want zo’n investering zie je niet vaak. Met een diploma op zak hebben deze mensen bovendien een betere arbeidsmarktpositie. Bij dit bedrijf wisselen oudere en jongere medewerkers hun kennis en ervaring over en weer uit. Deze aanpak zorgt er ook voor dat medewerkers elkaar beter leren kennen en gaan waarderen en dat de ouderen fysiek wat meer worden gespaard.

 

De tweede prijs: Nolina kwekerijen

Op nummer 2 staat een bedrijf dat de medewerkers centraal stelt. Dat blijkt al uit hun lijfspreuk: men noemt eerst de mensen en dan het product. Vanuit een sterke persoonlijke motivatie kiest het management ervoor om op verschillende manieren heel goed voor de medewerkers en hun lichamen te zorgen: niet de hele week hetzelfde werk doen, maar wisselen van activiteit zodat het lichaam niet altijd op dezelfde manier wordt belast en een chiropractor op het werk. Met als resultaat: plezier in het werk en medewerkers die de ambassadeurs zijn voor hun organisatie.