nieuws

Nieuws

Mens werk aan je ontwikkeling

mens-werk-aan-je-ontwikkeling
24 januari 2017

Vandaag aan het woord Hay Hilkens, loopbaanadviseur bij Matchcare, maar van origine boerenzoon en zelf ook werkzaam geweest in de glastuinbouw. Matchcare is één van de loopbaanadviesbureaus waar de loopbaanvoucher kan worden ingewisseld.  

 

Wat maakt loopbaanadvisering voor Hay nu zo interessant. Hay: “Mijn werk als loopbaan professional vind ik zo leuk dat het voelt alsof het geen werk is. Ik ben geïnteresseerd in het leven van mensen, welke keuzes mensen maken, maar vooral hoe zet je iemand in zijn kracht. Na afloop van een boekenbeurs kom ik dan ook altijd thuis met een biografie. Op dit moment lees ik er eentje over het leven van Bruce Springsteen.

 

Waarom zou iemand de loopbaanvoucher moeten aanvragen? Hay: “Bij Matchcare zeggen wij altijd werk is van je werkgever maar je loopbaan die is van jezelf, dus vraag hem aan die loopbaanvoucher en ga aan de slag. Loopbaanadvies kan je vergelijken met de jaarlijkse APK beurt van je auto, bij regelmatig onderhoud blijft de motor soepeler lopen. In het advies traject sta je even stil bij waar sta ik nu, waar wil ik naar toe, maar ook hoe kan ik daar komen. Met de loopbaanvoucher kan elke werknemer uit de glastuinbouw nu eens in die spiegel kijken en voor zichzelf de balans opmaken over zijn eigen wendbaarheid op de arbeidsmarkt”.

 

De eerste stap bij het loopbaantraject van Matchcare is de intake. Hierin wordt gekeken hoe zit je erin, wat loopt goed, wat schuurt er, maar ook hoe ziet de omgeving jou. Van daaruit gaat Hay samen met de werknemer kijken waar zou hij/zij mee aan de slag willen en wat heeft hij/zij daarvoor nodig. Met de uitkomsten van deze vragen gaan zij samen aan de slag. Naast gesprekken worden er ook persoonlijkheidstesten en vragenlijsten gebruikt. De kandidaat heeft daarnaast toegang tot een online platform met allerlei hulpmiddelen om meer zicht te krijgen op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld je CV uploaden en omzetten naar de hedendaagse norm. De gesprekken die je voert met de loopbaancoach zijn uiteraard geheel vertrouwelijk en staan los van de werkgever.

 

Hay: wat ik heel belangrijk vind bij dit traject is dat je een resultaat scoort en dat de mensen er echt iets aan hebben. Het moet niet alleen blijven bij praten maar het moet ook leiden tot een concrete actie. Dat vormt voor mij de uitdaging.


 

De loopbaanvoucher wordt gefinancierd door het Colland Arbeidsmarktfonds en ESF Duurzame Inzetbaarheid subsidie.