nieuws

Nieuws

Mbo- of hbo-stage?

Mbo of hbo stage?
25 november 2019

De eerste reactie die ik vaak krijg als ik vraag of het bedrijf open staat voor stagiairs is: ‘Ja! maar wel graag een hbo-student’. Terwijl als je doorvraagt en kijkt naar de inhoud van de stage dan zie je dat het ook prima bij een mbo-student zou kunnen passen. Het is goed om eens kritisch te kijken of jouw stage echt hbo-niveau vereist. Een hoger opleidingsniveau betekent niet automatisch dat het de best passende stage is.

Stel jezelf de vraag

Dat de meeste bedrijven allereerst de voorkeur geven aan hbo-studenten, komt niet omdat bedrijven niet met studenten op mbo-niveau willen werken, maar simpelweg omdat bedrijven niet weten wat de stage-niveaus precies inhouden. Vraag je dus altijd af: Heb ik echt een hbo-student nodig of zou de opdracht ook uitgevoerd kunnen worden door een mbo-student? Bij de opdracht die je in gedachten hebt, zou je jezelf de volgende drie vragen kunnen stellen:

  1. Zit er in de taak/opdracht in zekere mate een repeterend karakter, waar minder creativiteit en initiatief voor nodig is? --> Dit sluit aan op mbo 1 / 2 niveau
  2. Wordt er zelfstandigheid gevraagd, zit er meer afwisseling in of wordt er meer eigen initiatief gevraagd? --> Dit sluit aan bij mbo 3 / 4 niveau
  3. Zit er veel afwisseling in de taak, wordt er veel zelfstandigheid, planning en overzicht gevraagd? Moet de student zichzelf voornamelijk zien te redden en zit er een onderzoekend karakter aan? --> Dan is een hbo-stage heel passend

Kijk naar het werk- en denkniveau

Bedenk je ook altijd dat het opleidingsniveau niet hetzelfde is als het werk- en denkniveau. Het ligt er maar net aan wat de stage van een student vraagt en of de stage daarbij aansluit. Over het algeheel genomen zijn mbo’ers wat praktijkgerichter opgeleid: er zit dan ook vaker een uitvoerend karakter in de stage. Dat betekent trouwens niet dat mbo studenten geen vakkennis hebben. Hbo’ers zijn over het algemeen wel theoretischer onderlegd, maar kunnen ook heel goed uitvoerende taken oppakken. Het niveau is dus altijd afhankelijk van de insteek van de stage. Hier gaan we de volgende keer verder dieper op in.

Kasgroeit kan je helpen bij de formulering en het uitzetten van stageopdrachten bij diverse onderwijsinstellingen. Op mbo, hbo op agrarisch niveau, maar juist ook op andere vakgebieden. Neem contact met ons op en we helpen je opweg! 

Deze tekst is geschreven door Martijn van Velzen. Voor vragen aan Martijn: neem direct contact met hem op!


In de volgende ‘Stage Stappen’ gaan we verder in op de soorten stages, eisen die gesteld worden aan mbo en/of hbo-niveau, het worden van erkend leerbedrijf, tot aan de begeleiding en beoordeling van de stagiair en nog véél meer.