nieuws

Nieuws

Matthias over zijn deeltijd HBO studie!

matthias-over-zijn-deeltijd-hbo-studie
15 augustus 2017

Matthias Foolen, medewerker bij Thijs Dekkers Potcultures BV, volgt sinds een jaar de duale HBO opleiding: Tuinbouw en Akkerbouw aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Matthias maakte een grote stap; door aan een vierjarige opleiding te beginnen. Een keuze die Matthias op eigen initiatief heeft gemaakt. Thijs Dekkers, zijn werkgever, vond het voor zijn bedrijf in eerste instantie niet noodzakelijk dat Matthias een deeltijd HBO opleiding zou volgen. Hoe kijken ze nu samen terug?

 

Thijs Dekkers: ‘’Wat mij opvalt is dat ik nu met Matthias meer inhoudelijke en strategische gesprekken voer over bijvoorbeeld duurzaamheid. Hij is voor mij een goede kritische gesprekspartner. Achteraf gezien heeft het volgen van een HBO opleiding, door Matthias, voor mij een absolute meerwaarde. Ik ben trots op hem, hij doet het beter dan ik vroeger. Wel merk ik dat ik hem de tijd en ruimte moet geven. Soms is Matthias even niet beschikbaar in verband met het halen van deadlines. Maar alles gaat in goed overleg’’.

 

De opleiding is heel erg breed. Open teelt, duurzaam bodembeheer, managementvaardigheden (verassend leuk), gewasteelt. Je hebt wekelijks les in Dronten van 15.00 tot 19.30, drie vakken per semester.

 

Matthias: "Ik heb alles behaald. Het was erg stressen in het begin. Je moet er weer in komen, zoals met ‘Word’ leren omgaan. Je moet alles schriftelijk goed rapporteren, met de juiste bronnen. Managementvaardigheden vond ik een super interessant vak. Ik kijk nu vooral anders naar mezelf. Je leert kijken wat voor persoon je bent, maar ook wat voor manager. En je kijkt hoe je team is: wat is zwak en wat is sterk en wat voor personen het zijn. Dat is goed om te weten want ik ga er nu anders mee om. Je leert zelf beter managen, zodat je het minder druk hebt en beter overzicht houdt. Het is vooral meer verantwoordelijkheid geven aan collega’s en vragen om een terugkoppeling, in plaats van het zelf te controleren.

Het mooie aan de opleiding vind ik dat je de theorie gelijk kunt toepassen in de praktijk. Daardoor begrijp je het beter, dat is het leuke. Vroeger op school was dat niet zo. Ik leg ook meer uit: waarom doen we het zo? Collega’s zijn enthousiast, zij leren van mij. Ik werk hier nu inmiddels 15 jaar. In het begin leerde ikzelf meer en moet ik mijn collega’s wat leren en dat is voor mij ook weer een leerproces’’.

 

Meestal zien medewerkers er tegenop om een deeltijd HBO opleiding te volgen omdat het veel tijd kost. Hoe zie jij dat?

Matthias: "De combinatie met werk gaat goed. Er gaat veel tijd in zitten. 15 tot 20 uur per week, maar je went eraan. Je gezin moet erachter staan. Ook de ruggesteun vanuit de werkgever is van groot belang. In mijn geval pakt hij het goed op. We hebben hierover samen goede afspraken gemaakt. Er is echt ruimte gemaakt, zodat ik kan studeren’’.

 

Wat vind je van de school?

Matthias: ‘’Het is een fijne school, kleinschalig en een prettig gebouw. De school richt zich op de toekomst en op duurzaamheid. De volgende generatie, de energietransitie en de toekomst van de sector. Big data, internet of things. Ze zijn goed bezig, erg interessant allemaal’’.

 

Wil je ook de opleiding Tuin- en Akkerbouw volgen? Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Anneke Postma, 06 301 082 36.