nieuws

Nieuws

Mara Juckers: Waarom kies je wat je kiest?

mara-juckers-waarom-kies-je-wat-je-kiest
14 juni 2016

Ik zie mezelf nog lopen. Met mijn vader in Rotterdam op naar de modeacademie. Ja, na de middelbare school wilde ik modeontwerper worden. Mijn vader liet de keuze aan mij, maar zette wel een aantal voor-en nadelen van de verschillende mogelijkheden naast elkaar.  

 

Beste interessante materie. Hoe maak je jouw studiekeuze? Bij mij speelde mijn omgeving, mijn vader, een belangrijke rol. Ook interessant is als je het doortrekt naar de fase die daarna komt. Hoe kies je, als je eenmaal werkt, de cursussen die je gaat volgen? Soms komt de werkgever met ideeën voor een cursus. Of loopt een werknemer in het werk zelf tegen dingen aan die hij/zij beter wil kunnen.    

 

Maar wat doe je als werknemers zichzelf niet willen ontwikkelen? Laat je het daar dan bij? Laatst was ik op een congres over Opleiden en Ontwikkelen. De sprekers hadden verschillende inzichten. De eerste spreker was een ondernemer die vanuit zijn eigen ervaring sprak. Hij denkt dat er X en Y mensen zijn. X mensen zijn lui en niet blij in hun werk. En Y mensen, vinden het leuk om te werken en zien dat als hun speelveld waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Zelf neemt hij alleen Y mensen aan.

 

De tweede spreker is ervan overtuigd dat de leidinggevende een belangrijke rol speelt. Zij moeten een lerend voorbeeld zijn en hun werknemers stimuleren en coachen in hun ontwikkelen.

 

Een derde spreker vond dat dit vanuit werknemers zelf moet komen en dat daar ook de verantwoordelijkheid moet liggen.

 

Het hangt naar mijn idee heel erg af van de bedrijfscultuur welke methode je kiest. Het is heel belangrijk dat een bedrijf een leerklimaat schept. Waar het normaal is om nieuwe dingen te doen en fouten daarbij te maken. Dat waren alle sprekers met elkaar eens, daar moet ruimte en tijd voor worden gegeven.

 

Op 30 juni helpt Kas groeit werknemers bij het kiezen van de juiste cursus op de Kas Cursus Markt.