Nieuws

Leren, persoonlijke ontwikkeling en eigen regie staan centraal

Leren, persoonlijke ontwikkeling en eigen regie staan centraal
30 oktober 2020

Inmiddels is de brancheopleiding Glastuinbouw gestart met 10 kandidaten van diverse bedrijven. Leuk om te zien is de diversiteit van de kandidaten en de bedrijven. Er zijn deelnemers met veel werkervaring in de glastuinbouw tot zij-instromers die nog maar net aan de slag zijn in de sector. Er doen zowel sierteelt- als groentebedrijven mee van klein tot groot. Ook de functies van de deelnemers lopen nogal uiteen, mensen die al jaren in de teelt werkzaam zijn tot leidinggevende op bijvoorbeeld de inpakafdeling.

Zelf aan de slag

Wat gemeenschappelijk is in deze groep is de drive om zelf aan de slag te gaan met de eigen ontwikkeling en dat direct te kunnen koppelen aan vraagstukken uit de praktijk. Dit heeft gelijk een voordeel voor de bedrijven zoals Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland mooi aangaf: “Het mooie van de brancheopleiding is dat je het eigen bedrijf en vraagstukken die daar spelen kunt inbrengen in de opleiding.”

Eigen regie nemen

Het nemen van eigen regie is een belangrijke pijler van de brancheopleiding Glastuinbouw. Niet achterover leunen en wachten totdat de kennis je wordt aangereikt, maar zelf aan de slag gaan. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat medewerkers zelf initiatief nemen? Veel bedrijven ervaren dat medewerkers niet altijd meegroeien met de ontwikkelingen van het bedrijf. Wat op de langere termijn kan leiden tot een daling van de productiviteit van de medewerker en de innovatiekracht van het bedrijf. 

Webinar ‘Het stimuleren van leren in de glastuinbouw’

Om meer inzicht te geven in de factoren die een rol spelen bij het leren, ontwikkelen en meebewegen van medewerkers met de ontwikkelingen van het bedrijf start Kasgroeit in november een serie van 3 Online Masterclasses over het ‘Stimuleren van leren in de glastuinbouw’. In het eerste webinar op 17 november bespreken we de theorie van ‘Lerende organisaties in de glastuinbouw’ en wat je daarmee in de praktijk kunt doen. Het tweede webinar op 24 november gaat over ‘Wendbare en tevreden medewerkers’. In deze masterclass bekijken we aan welke knoppen je kunt draaien om medewerkers wendbaar en tevreden te houden met als inzet dat ze blijven meegroeien met de ontwikkelingen van het bedrijf. Het derde webinar op 8 december staat in het teken van ‘Het stimuleren van eigen regie bij medewerkers’. Het nemen van de eigen regie vraagt een verandering in het gedrag van de medewerker. In deze masterclass bespreken we hoe je dit kunt aanpakken.

Klik hier om naar de Online Masterclasses te gaan van Kasgroeit