Nieuws

Leren over Leren

29 maart 2021

Enige tijd geleden nam ik deel aan een online event: ‘Hoe krijg je collega’s aan het leren’? georganiseerd door Good Habitz. Als spreker stond Ben Tichelaar op het programma. Het aanzetten tot leren van collega’s is een onderwerp dat mij altijd erg interesseert. En ik was niet de enige: Met 2000 deelnemers aan deze webinar, kan je wel stellen dat het onderwerp leeft! Want ja, hoe doe je dat nu? Collega’s activeren om iets te gaan doen?

Leren gaat niet alleen over leren, maar ook over zaken die leren mogelijk maken, zoals de eigen inzetbaarheid, motivatie en vitaliteit. Over deze onderwerpen zijn boeken vol met theorie geschreven. Maar een grotere uitdaging is: hoe breng je dit in de praktijk?

Wat versta je eronder?

Vaak zie je dat er een doel wordt gesteld, bijvoorbeeld: medewerkers moeten meer leren, eigen regie nemen, proactief zijn of meer oplossingsgericht. Maar belangrijk is eerst bij jezelf na te gaan: wat versta je hier precies onder? Wanneer neemt iemand eigen regie, is hij proactief of meer oplossingsgericht? Waarschijnlijk verstaat iedereen er iets anders onder. En dat is dan ook de eerste stap. Maak het gedrag wat je verwacht van je medewerkers concreet. Wat versta je onder eigen regie, leren, proactief of oplossingsgericht zijn? Pas als je dat weet dan kun je met een gerichte actie aan de slag.

Leren over leren

Een mogelijkheid om aan de slag te gaan met leren is natuurlijk ook om een training of workshop aan te bieden bij je medewerkers. Maar als je jezelf wilt ontwikkelen in het trainen en motiveren van je medewerkers, is het ook een goed idee om zelf aan de slag te gaan met een training. En eerst meer  te leren over leren!

Tijdens de Online Masterclass van 13 april gaan Anneke Postma en Iris Voorbergen van Stigas in gesprek over het onderwerp hoe hou je medewerkers vitaal en in beweging. Is dit misschien iets voor jou? Het wordt een praktisch webinar met veel voorbeelden en stellingen.

Geef je nu op voor de Online Masterclass!