Nieuws

10 tips voor leren op de werkvloer!

15 juli 2021

Een efficiënte manier om steeds beter te worden als bedrijf, is leren op de werkvloer. Dit wordt binnen de glastuinbouw gelukkig al veel, vaak onbewust, gedaan. Ook binnen jouw bedrijf leren medewerkers waarschijnlijk al veel tijdens hun werk. Met een paar simpele tips die je makkelijk kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk, kun je nog efficiënter werken.

Charles Jennings

Volgens Charles Jennings wordt er op de werkvloer het meest geleerd, een visie die ik deel. Jennings is de grondlegger van het 70:20:10 model. Volgens dit model wordt 70% geleerd op de werkvloer door het doen van uitdagende werkzaamheden, 20% door samen te werken met collega’s en slechts 10% in een opleiding. Leren op de werkvloer motiveert en stimuleert medewerkers. Ook kan het ingezet worden om kennis in de organisatie te behouden. Steeds meer bedrijven kijken daarom bewust hoe zij informeel leren optimaal kunnen inzetten binnen het bedrijf.

10 praktische tips:

  1. Bekijk samen met een medewerker waar hij over 3 of 5 jaar wil zijn en maak afspraken hoe hij dit gaat realiseren. Kijk hierbij nadrukkelijk wat hij kan leren binnen het bedrijf en hoe hij dit gaat aanpakken.
  2. Koppel medewerkers aan een ervaren collega. Laat bij voorkeur de medewerker kiezen met wie ze willen samenwerken, een persoonlijke klik is hierbij belangrijk.
  3. Breng de kennis van de medewerkers in kaart zodat je weet bij wie je terecht kan met welke vraag. Kijk hierbij niet alleen op de kennis van het werk, maar ook wat iemand in zijn vrije tijd oppakt. Maak dit zichtbaar zodat iedereen weet welke expertise er is binnen het bedrijf.
  4. Maak in het werkoverleg ruimte voor kennisoverdracht, meedenken en meepraten. Werk met thema’s zodat de deelnemers zich kunnen voorbereiden.
  5. Laat medewerkers die op cursus zijn geweest hun kennis delen met collega’s.
  6. Laat medewerkers via een interne snuffelstage of taakroulatie kennismaken met andere taken en functies, hierdoor krijgen ze inzicht in de samenhang tussen de eigen taak en die van collega’s.
  7. Evalueer werkzaamheden met medewerkers uit andere afdelingen, zo ontstaan er weer nieuwe inzichten.
  8. Nodig leveranciers of klanten in een werkoverleg uit om te leren van hun ervaringen.
  9. Geef als leidinggevende goed voorbeeldgedrag, deel regelmatig kennis en stel vragen aan collega’s.
  10. Benader het maken van fouten en het stellen van vragen positief. Zie een fout als iets waarvan weer geleerd kan worden.

Kom naar de workshop Leren op de werkvloer!

Vind je het lastig om deze tips zo 1 2 3 toe te passen? Dit jaar organiseert Kasgroeit weer vier workshops Leren op de werkvloer. In deze workshop krijgt leidinggeven meer handvaten die je helpen om leren op de werkvloer te stimuleren. Meld je alvast aan!